Waarom ik vaak vier keer per week sport en soms drie Marsijsjes op een dag eet

  • Home
  • Gezondheid
  • Waarom ik vaak vier keer per week sport en soms drie Marsijsjes op een dag eet

sportschool sporten stress

Gezondheid. Het is inmiddels een buzzword geworden. De instagram community en blogwereld buitelen over elkaar heen om de laatste nieuwtjes over sport en voeding te delen. Ik vind het super dat er zoveel kennis en ervaring op dit gebied te vinden is. Soms lijkt het echter bijna een nieuwe religie. En iedereen zonder zichtbare spiermassa doet iets verkeerd. Voor mij zelf gaat het niet alleen om de strakke sixpack (die is overigens ook niet aanwezig bij mij. Haha). Ik zie sport, voeding en ja, ook snoepen als mogelijkheden voor meer kwaliteit van leven.

Tien jaar geleden was ik een echte ‘couch potato’: een bankhanger die liever iedere dag thuis een film opzette en een zak M&M’s open trok dan naar de sportschool te gaan. Ik was toen met 71 kilo (bij 1.73 meter) bijna tien kilo zwaarder dan ik nu ben. Ik was niet gelukkig en at mijn weg door een pak koekjes in de hoop dat aan het eind daarvan een beetje geluk zou liggen. Nodeloos te zeggen werkte dat niet. Een andere periode heb ik ook enorm fanatiek gesport. Wel zes keer in de week (en de zevende dag ook vaak stretches). Hoewel ik me toen wel gelukkiger voelde dan in mijn periode van voedselcoma’s, moet ik nu toegeven dat ik daarin ook de balans wel een beetje kwijt was. Dan doel ik niet eens op hoe vaak ik sportte, maar de mindset waarmee ik dat deed. Ik wil een gelukkig leven met een goede balans in alles waar je van kunt genieten. Van sport tot snoep. Dus nu houd ik de balans, maar wel op mijn eigen manier.

snoepen stress

De eerste keer dat ik het positieve effect van sport op stress merkte was tijdens mijn studie. Ik hield interviews met 115 ouderen die in bejaardentehuizen woonden. Het ging over hun kwaliteit van leven, van sociaal contact tot lichamelijke gezondheid. Er zaten prachtige, motiverende, inspirerende verhalen tussen. Maar ook schrijnende verhalen. Op sommige dagen had ik wel tot 6 gesprekken van 1 a 2 uur. Aan het eind van zo’n dag was ik uitgeblust en soms een tikje verdrietig. Toen ik op de terugweg naar huis van het station langs een sportschool liep besloot ik heel impulsief om me in te schrijven. Veel te duur, maar wel met gratis zonnebank, sauna en sapjes. Opeens zat ik elke avond na een dag vol gesprekken in de sportschool. En ik vond het heerlijk! Ik kon niet wachten om te gaan. Voelde hoe al mijn zorgen om die oude mensjes verwerkt werden, en hoe mijn lichaam een uitlaatklep vond voor wat mijn geest geen plaats kon geven.

p90x

Het is dan ook niet vreemd dat er jaren later iets op zijn plek viel toen ik tijdens mijn burnout las over het thuissportprogramma P90X. Ik wist al hoe mijn lichaam de last van mijn geest kon overnemen (ik was immers lichamelijk ziek geworden na teveel geestelijke stress). Met het bericht over P90X op Beautygloss herinnerde ik me dat mijn lichaam de last niet alleen kon overnemen, maar ook verwerken. En dus ging ik sporten. Zes – zeven dagen in de week. Dat had ik ook nodig. Het heeft ook veel stress helpen verwerken. Maar de burnout ging over en ik bleef krampachtig vasthouden aan die zes workouts per week. Bang dat ik de grip weer zou verliezen als ik minder zou gaan sporten. Ik had immers net mijn lichamelijke (en geestelijke!) gezondheid weer terug. Ik wilde goed voor mijn lichaam (blijven) zorgen.

But life happens. En er gebeuren soms dingen waardoor je niet kunt / wilt sporten. Een spontane filmavond met vrienden, een griepje of een dipje. In het begin sloeg ik mezelf daarbij voor mijn kop. Hoe had ik het zo kunnen laten glijden? Nu begrijp ik dat dit een deel is van wie ik ben. Ik ben (helaas, maar ook gelukkig) niet een van die stoere mensen die gestaag aan nog drogere spieren en grotere biceps werkt. De sportschool is heerlijk en ik neem het serieus. Ik wil wel vooruit gaan, volgende week meer gewicht tillen dan deze week. Maar ik weet ook dat er soms tijden zijn dat ik een keertje of zelfs twee hele weken niet ga of kan gaan. En dat geeft niets.

Mijn relatie tot voeding is min of meer hetzelfde. Ik eet voornamelijk erg gezond. Maar jeetje, wat houd ik van chocolade. En in de zomer van Marsijsjes! Ik heb er zondag drie op. Ja. Drie Marsijsjes. Alleen heb ik de andere zes dagen van de week maar twee keer een klein blokje chocolade gehad en mega gezond gegeten.

Ik weet van mezelf dat ik, om gelukkig en zo stressvrij mogelijk te zijn, mijn eigen vorm van balans nodig heb. Wat houdt dat in? En waarom kostte het me zoveel tijd om daar achter te komen? Mijn vriend, familie, vrienden, zelfs mijn baas hebben al vaker serieus of gekscherend tegen me gezegd: ‘Nienke, jij bent niet een gelijkmatig iemand. Jij hebt pieken en dalen nodig. Met hoge energie ergens aan werken en dan een langere periode rust’. Inmiddels heb ik dus ontdekt dat dit niet alleen voor werk en het sociale leven op gaat. Het geldt ook voor sport en voeding. Ik ben een van die mensen die niet lang in een systeem of een routine vast kan zitten. I need to cheat the system. Drie Marsijsjes op een dag eten als ik een week lang gezond bezig ben geweest met sport en voeding. En soms even compleet uitchecken uit sport, werk, sociaal leven. Lekker twee weken vakantie en met niemand iets plannen. Zien hoe het leven zich aandient. Het is mijn vorm van resetten.

Ik daag je uit om jouw balans te vinden. Uit te vinden wat werkt voor jou. Misschien ben jij wel iemand die inspanning en ontspanning in gelijk tempo moet afwisselen. Of misschien ben je meer zoals ik. Hoe het ook is bij jou, vind de weg die bij jou past. Geniet daar van. Dit is wie jij bent en dat is fantastisch! Richt het leven zo in dat het klopt met jouw innerlijke ritme.

Laat je reactie achter

Ik ben benieuwd wat je van dit artikel vindt. Laat je het me weten?

Blog Comments

[…] Tsja, ik ben een mens vol tegenstellingen, zoals ik al eens eerder heb geschreven. Dus het feit dat ik van tijd tot tijd een hele dag of avond verdwijn in Netflix en een reep chocolade, betekent niet dat ik slecht voor mijn lichaam zorg. Een goede combinatie van snoepen en sporten is wat mij de meeste ontspanning geeft. […]

Geef een reactie (*Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd)