Billions in Change: een film over de nieuwe economie

Billions-In-Change

Ok, even off topic. Het mag geen geheim heten dat ik geloof in termen als de Nieuwe Economie en situational leadership. Een andere term waar ik van hou is disruption. Een term die gebruikt wordt voor organisaties die de de manier waarop we gewend waren zaken te doen totaal op zijn kop zetten. Den aan AirBnB of Uber. Bijkomende belangrijke factor in disruption is dat de macht terug wordt gegeven aan de gewone mensen. Ik heb vandaag een prachtige film voor jullie die laat zien hoe de zakelijke markt de wereld op een positieve manier kan veranderen. Kijk, geniet en raak geïnspireerd!

De tijd van ‘hebben hebben’ is voorbij. We gaan meer delen. Simpelweg, omdat niemand er baat bij heeft. We weten allemaal dat de aarde wordt uitgeput door de intensieve manier waarop we ermee omgaan. In augustus van dit jaar werd het balanspunt al overschreden waarop we meer gebruiken dan de aarde aan kan vullen. Dat betekent dat we inmiddels twee keer zoveel gebruiken als de aarde te geven heeft. Een onhoudbare (en onnodige) situatie.

Gelukkig staan er steeds meer leiders op die zien dat verandering nodig is, en bereid zijn die verandering te brengen. Zoals deze miljardair, die 99% van zijn vermogen gebruikt om positieve innovaties te financieren. Hij ziet het als zijn plicht om mensen te helpen die weinig hebben. Dat sluit aan bij wat ik denk: je bereikt een plek van overvloed niet voor niets. Of dat nu financiële, spirituele of intellectuele overvloed is. Als je daar bent, is het je plicht om wat je weet en hebt te delen. Alleen dan kunnen we vooruit gaan. Alleen dan wordt de wereld beter.

Interessant vind ik dat deze nieuwe leiders vaak geen mensen meer zijn op formele posities van sociale macht, zoals de overheid. Natuurlijk, het zijn machtige mensen in hun eigen business, maar ze doorkruisen sociale normen van macht (schoenmaker blijf bij uw leest) en gaan gewoon aan de gang met verandering. Niet lullen, maar poetsen. En dat stemt de mens hoopvol. Deze mens althans wel 🙂

Laat je reactie achter

Ik ben benieuwd wat je van dit artikel vindt. Laat je het me weten?

Geef een reactie (*Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd)