Moeiteloos leven, bestaat dat?

Moeiteloos leven klinkt als een paradijs, maar de meesten van ons worstelen zichzelf door het leven. Deze week had ik een helder inzicht en het heeft me geholpen om meer los te laten en te genieten. En gek genoeg, levert juist dat ook de beste werkresultaten op…

Als kind mag je doorgaans nog wel lekker een beetje aanmodderen. De wereld voelt dan ook magisch. Een hoopje takjes op de grond wordt een kasteel in je hoofd. En terwijl je tekent, muziek maakt of zelfs wanneer je leert rekenen en woordjes schrijven, verschijnen er hele werelden voor je ogen.

Ik geloof heilig dat ieder mens wordt geboren met een ‘brilliant mind’. Dat heeft helemaal niets te maken met ‘opleidingsniveau’. Het gaat veel meer over de magische gave om van niets, iets te maken. In dat opzicht is een wiskundig genie als Albert Einstein dus even briljant als de meubelmaker of electricien. We leven alleen in een systeem dat verschillende waardes heeft toegekend aan verschillende talenten.

En dat maakt me zo verschrikkelijk kwaad. Want is het niet zo dat iedereen hier op aarde komt met armen vol cadeaus? Klaar om aan anderen uit te delen? Ieder mens is in dat opzicht beter dan Sinterklaas en de Kerstman bij elkaar. Waarom zouden sommige geschenken ‘meer waard’ zijn dan anderen?

 

Hoe je de massa dom houdt

 

De enige logica die ik hierin kan ontwaren is misschien de behoefte van het systeem waar we in leven om zichzelf in stand te houden. Als je sommige mensen meer waardeert dan anderen, zullen ze elkaar de tent uitvechten om een stapje te stijgen op de maatschappelijke ladder. En als je een groot deel van de populatie maar genoeg vertelt dat ze niet zoveel waard zijn, creëer je een pijn die leidt tot apathie. Overlevingsdrang gecombineerd met ongeïnteresseerdheid leidt tot een grote massa aan mensen die makkelijk kijken naar leiders, televisieshows of de volgende nieuwe jurk om hen gelukkig te maken.

We worden dom gehouden, doordat onze unieke gaven als mens al vanaf heel jonge leeftijd onderdrukt worden.

We zullen niet zo snel naar binnen keren om de schatten in zichzelf op te graven. Die schatten zijn immers weggehoond en ondergewaardeerd. Het enige wat telt zijn goede cijfers. En later, als volwassene, moet alles wat je doet ‘iets opleveren’. Financieel of maatschappelijk. Spelen en creëren… Dat is niet serieus genoeg.

Dus moet je eerst door een dikke vette laag pijn heen worstelen voordat je weer kunt genieten van het pure plezier dat je ook als kind ervoer toen alles spontaan uit je handen en hart stroomde.

De meeste mensen durven daar niet aan te gaan staan.

Liever verdoven met televisie.

Liever verdoven met werk.

Feestjes. Aankopen. Drank. Of welke verslaving jij dan ook voor jezelf hebt gevonden.

 

Burn-out is wakker worden

 

Godzijdank voor de burn-out. Wakker worden en ontdekken dat je in de Matrix zit is in eerste instantie niet leuk, maar het is nodig en enorm verhelderend. Eindelijk kun je eigenaarschap nemen over je eigen leven.

Door burn-out kún je niet anders dan dwars door die dikke laag pijn heen. De berg rijstebrei voordat je in Luilekkerland komt. Zou dat sprookje daar over gaan? Dat je eerst door je schaduwen heen moet, alles wat je niet leuk en fijn vindt aan ervaringen in jezelf, voordat je weer bij de puurheid van je wezen aankomt? Het is in ieder geval hoe ik het zie.

Het goede nieuws: als je eenmaal in het paradijs bent waar zoveel grote boeken over spreken, ontdek je dat het werkelijk in jezelf ligt en nooit in de buitenwereld. En dan wordt het leven stukje bij beetje moeiteloos. Dingen gaan vanzelf. Ook aan de moeiteloosheid hoef je niet te werken. Je had het als kind al. Daar is die dikke weerbarstige laag (de rijstebrei) overheen gekomen. Maar zo gauw je een tunnel door de rijstebrei hebt gemaakt hoef je er nooit meer naar om te kijken. Dan ben je in het hart van wie je bent.

 

De leuke dingen zijn de belangrijke dingen

 

Onlangs heb ik een retreat gedaan, waardoor ik weer een flinke hap uit mijn berg van rijstebrei heb genomen. En de snoepjes die nu mijn kant op stromen hebben alles te maken met creativiteit. Ik teken weer, voor het eerst in een jaar (de tekening hierboven is een resultaat daarvan). Ik schrijf opeens gedichten (ze komen spontaan in me op). Dingen die niets te maken hebben met werk, business of succes. Althans, op het eerste oog.

Degenen die me op Facebook volgen hebben misschien wel de live video van vorige week gezien. Daarin vertel ik dat ik opeens, spontaan weer was begonnen met tekenen. Ik beschrijf hoe moeilijk ik het vond dat dit ‘in de weg’ kwam van mijn werk. En toen herkende ik opeens de mindfuck: we zijn gebrainwashed om te denken dat iets geen waarde heeft als het niet direct financieel iets oplevert.

Maar wat als toegeven aan de dingen die moeiteloos in je stromen, zoals meditatie, reflectie, creativiteit, beweging, juist ondersteunend zijn voor jouw werk? Je gezondheid, sociale contacten en al die hoekstenen in jouw leven?

Stel je voor dat juist díe dingen de meest belangrijke dingen zijn die je kunt doen in het leven. De benzine in je motor. Zonder benzine rijdt je auto niet…

Wat ik ervaren heb is dat ik, sinds ik het toesta, enorm veel energie heb. Ik ga met plezier en nieuwe inzichten aan het werk. Dingen die eerst veel tijd en energie kostten gaan nu vrijwel vanzelf. Niet omdat het werk zelf anders is geworden, maar omdat ik ruimte geef aan wat er aan creatieve en kinderlijke buien in me opkomt. Vanochtend nog sprong ik opeens op om door de kamer te dansen, terwijl ik net bezig was met Zeer Belangrijke Serieuze Zaken. Maar dat was wat mijn lijf en hoofd wilden. Toen ik klaar was met dansen keek ik nog eens naar de papieren, en opeens had ik de oplossing.

Zou het echt zo simpel zijn?

Moeiteloos leven… Is dat gewoon toegeven aan wat Is?

Liefs, Nien

Laat je reactie achter

Ik ben benieuwd wat je van dit artikel vindt. Laat je het me weten?

Blog Comments

Heerlijk!

😀 Fijn om te horen!

Ik ben nog niet zover dat ik me los kan weken van de zien en gezien-worden wereld maar kijk uit naar het moment waarop ik door jouw bril mojn nieuwe toekomst kan zien.

Je bent al op deze site, dus dat is een begin. Het betekent dat iets in jou geraakt is. Zet kleine stapjes, dat is genoeg 🙂

Geef een reactie (*Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd)