Ik ben een nieuwetijdse hippie. En jij?

Ik kom er meer en meer achter dat ik eigenlijk een ontzettende hippie ben. Een nieuwetijdse hippie. Ik krijg steeds meer toffe dingen op mijn pad die daarmee te maken hebben. Wat is een hippie anno 2017?

Wie waren de hippies?

 

De hippies waren een protestbeweging uit de jaren ’60 en ’70 die op een vreedzame manier voor veel sociale en maatschappelijke verandering hebben gezorgd. Zo hebben de hippies voor het einde van de Vietnamoorlog gezorgd,

Dit is wat Wikipedia zegt:

Hippies verzetten zich tegen de kapitalistische en materialistische maatschappij, die veel gebruikmaakt van technologie. Deze leidde volgens de hippies enerzijds tot onnatuurlijkheid, kunstmatigheid en milieuvervuiling. Anderzijds richten de mensen binnen deze maatschappij zich te veel op werk, geld, bezit, status, zekerheid en macht. Hippies verzetten zich ook tegen liefdeloosheid, oorlog, discriminatie en geweld.

Het verlangen van de hippies naar een andere samenleving uitte zich doorgaans niet in een confrontatie met anderen, noch in politieke actie met het doel om de hele maatschappij te veranderen. Vaker verliet men de burgermaatschappij (‘’drop out’’) om zelf anders te gaan leven, een tegencultuur te vestigen en op die wijze het goede voorbeeld te geven.

 

Waarom vind ik mezelf een hippie?

 

De wereld is anders dan vijftig jaar geleden, natuurlijk. Maar de hippiefilosofie is niet gebonden aan een bepaalde tijd. Ook eind jaren ’80 en begin jaren ’90 was er even een opleving van de hippiefilosofie, toen het Ijzeren Gordijn viel. Denk aan de grunge- en punkcultuur van toen. Ook protestbewegingen.

Ik denk dat iedere generatie een eigen vorm vindt, maar dat we steeds sterker worden in en met dank (toch) aan de technologische vooruitgang ook beter en sneller met elkaar verbonden. Kijk naar het feminisme, dat in golven komt maar eigenlijke een tsunami lijkt te zijn. Onhoudbaar. Waar begin 1900 vrouwen en mannen veel moeite moesten doen om zich te verenigen voor emancipatie en een paar honderd mensen in een protestmars veel was, gingen er op 21 januari wereldwijd 3,1 miljoen mensen de straat op.

Hetzelfde zie ik gebeuren met de hippiebeweging. Als je de uitleg van Wikipedia leest, zie je dat het nog steeds relevant is. Mensen worden steeds meer ecofriendly in de beslissingen die ze maken in hun eigen huis en de roep om liefde, een tegenbeweging voor al het lijden in de wereld, is sterk.

 

Ik vind mezelf een hippie om de volgende redenen:

  • Ik ben heel maatschappijkritisch, en dan met name systeemkritisch. Regels van omgang zijn goed, maar bij hoeveel regels zijn mensen echt gebaat? En wat is er vooral ontworpen om mensen braaf klein te houden?
  • Liefde boven alles! Haha. Maar echt. En niet op de zweverige manier, maar op de hele actieve manier. Zoveel mogelijk van wat ik doe en zeg, doe ik vanuit liefde. Daarbij kies ik voor krachtige liefde. Met duidelijke grenzen, integriteit en respect, voor zowel mezelf als de ander. Liefde is niet soft. Het kan ook onverbiddelijk zijn in haar geweldloosheid. Denk aan Mahatma Ghandi en Martin Luther King. En ja, dus ook de hippies. Allemaal voorbeelden voor me.
  • Ik ben vegetariër en begaan met het milieu. Maar wel op een moderne manier. We wassen thuis bijvoorbeeld met Seepje, recyclen en letten op ons energieverbruik. Dit wil ik graag nog verder doorvoeren: plastic verpakkingen zoveel mogelijk uitbannen en mijn shampoo bijvoorbeeld bij Lush kopen.
  • Spiritualiteit speelt een grote rol in mijn leven. Dat neemt vele vormen aan. Meditatie, goede gesprekken, een laagje dieper durven kijken. En tegelijkertijd kies ik ervoor daarin wel heel geaard en in mijn lichaam te blijven.
  • Ik ben ZZP’er. Zzp’ers zijn in feite ook drop-outs. Het is niet voor niets dat de overheid een beetje in paniek is over Zzp’ers, want ze zorgen voor een revolutie in het systeem. Zoveel mensen die niet meer automatisch onderdeel uitmaken van pensioenfondsen, maar het zelf regelen bijvoorbeeld. Dit dwingt de regelgevers om op een andere manier naar de maatschappij te kijken.
  • Het systeem van binnenuit veranderen interesseert me enorm. Hoe kunnen we onderwijs en werk zo revolutionaliseren dat mensen vanuit hun kracht kunnen werken en elkaar / de wereld gelukkiger maken?
  • Ik maakte en vreugdedansje toen de Women’s March van 21 januari plaatsvond en was er uiteraard ook bij!
  • En een beetje triviaal misschien, maar de kledingstijl en muziek uit de oude hippiebeweging staan me erg aan.
  • Als er een nieuw Woodstock-festival zou komen, dan ben ik erbij!

 

 

Ben jij ook een hippie?

 

Love, peace and happiness. Ik geloof nog steeds dat het kan. Sterker nog, ik denk dat we aan de vooravond van een nieuwe en veel grootschaligere hippiebeweging staan. Dat de mensen waar we ons nu zorgen over maken, zoals Donald Trump, uiteindelijk zorgen dat mensen massaal opstaan en van zich laten horen.

We leven in een bijzondere tijd.

Vergeet niet dat een burn-out een wakker worden is. Je bent wakker aan het worden in de wetenschap dat braaf de regeltjes die jou zijn aangeleerd naleven niet persé goed is voor je. En je bent het leven op je eigen manier aan het vormgeven, stukje bij beetje. Voor veel burnouters betekent dit ook dat je liever wordt met jezelf en de wereld om je heen. Minder bezittingen, geld en hard werken nodig hebt om gelukkig te zijn. Je kiest misschien lievere, begripvollere mensen in je leven uit.

Ook zie ik veel mensen die een burn-out hebben gehad en coach worden om andere mensen te helpen op een liefdevollere manier met zichzelf en de wereld om te gaan.

Wie weet, zijn wij wel de nieuwe hippiegeneratie.

Love, peace and happiness! 😉

 

Liefs, Nien

 

 

Laat je reactie achter

Ik ben benieuwd wat je van dit artikel vindt. Laat je het me weten?

Blog Comments

Pfff ik zal het geen burn-out noemen.. maar ik ben aardig van het pad gebracht.
Ik herken me hier helemaal in en heb het gevoel dat er niet echt ruimte is voor hippie’s in deze tijd.. ik heb geen idee hoe ik mijn leven in moet gaan vullen. Het liefst zou ik zo ver mogelijk uit de maatschappij blijven en iets gaan doen vanuit mijn passie maar hoe en wat weet ik nog niet helaas.. het is frustrerend want ik wil graag genieten, mezelf leren kennen en de tijd nemen ervoor. Maar dan komt geld om de hoek kijken.. geld, rekeningen, druk vanuit je omgeving etc.. Tips?

Hihi, ik lees het laatste stukje en ik denk ‘ik wil helemaal geen coach worden’. Laat ik me toch weer een beetje meeslepen in een ‘nieuwe norm’…. Terwijl ik me zo ontzettend herken in de rest van het stuk! (Mooi die link met hippies, had er nog niet zo naar gekeken).
Btw, lush shampoobar is erg fijn! (Voor mij de optie voor minder verpakking)

Haha. Niet iedereen hoeft een coach te worden, hoor 😉 Conformeer je alsjeblieft niet aan een of andere norm. Wees jezelf en dan doe je het beste voor jezelf en de wereld. Ik had misschien ook in mijn artikel moeten zeggen dat ik dankzij burn-out veel mensen zie kiezen voor een leven dat beter bij hen past. Dat was nog kloppender geweest 🙂

Thanks voor de tip over de shampoobar. Is er toevallig eentje die niet teveel uitdroogt / waar jij goede ervaring mee hebt? Ik heb er weleens een gebruikt en die was toch niet helemaal top voor mijn haar.

Het willen conformeren aan een is een valkuil voor mij (vaak ook een zelf opgelegde norm ) maar ik kom er! Die shampoo bar, ik weet de naam niet meer maar het is de donker roze die ze in de winkel hebben. Mijn haar wordt er erg zacht van, maar ik heb eerder last van vettig haar dan droog, dus misschien gewoon advies vragen aan de verkoopsters. Hoop dat je een goede kan vinden!

Ok, top. Dankjewel! Ik zal me eens goed laten informeren. Lush is zo heerlijk 🙂

Geef een reactie (*Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd)