Boekreview – Een Beter Brein van Niki Korteweg

Ik mocht Een Beter Brein van Niki Korteweg reviewen. Niki is wetenschapsjournalist en kreeg zelf een burn-out. Toen ze na haar burn-out merkte dat haar hersenen niet meer zo scherp functioneerden als daarvoor, ging ze op zoek naar manieren om haar brein weer slimmer te maken. Ik vertel je waarom dit boek een aanrader is!

 

Lekker geschreven

 

Een heel groot pluspunt aan Een Beter Brein vind ik dat Niki Korteweg het heel vlot heeft geschreven. Dat is echt een grote kracht. Zeker als je bedenkt dat ze voor dit boek veel onderzoeken heeft gelezen, wetenschappers heeft gesproken en zelf van alles uitgeprobeerd heeft.

Ze heeft ontzettend veel informatie verzameld, soms uit hele zware wetenschappelijke stukken en dat toch op een heel overzichtelijke manier opgeschreven.

Nergens wordt Een Beter Brein wollig, stoffig of langdradig. Niki heeft een vlotte pen en brengt de informatie met veel humor. Dit boek is heel goed te lezen voor iedereen. Het maakt niet uit wat je opleiding is. En dat vind ik juist zo knap! Vaak blijft wetenschappelijke kennis toch een beetje iets voor mensen met een universitaire opleiding. Daardoor missen mensen die al die onderzoeken niet (graag) lezen veel informatie.

Niki brengt deze kennis op een normale manier, dichtbij ons dagelijks leven. Tegelijkertijd is het ook niet kinderachtig geschreven. Gewoon een goed boek met stevige informatie en een leuke schrijfstijl. Zo is het begrijpelijk voor iedereen.

 

Inhoudelijke tips

Soms heb je van die boeken die wel veel kennis geven, maar waaruit je dan zelf moet opmaken wat je met die kennis moet doen. Niki heeft heel veel dingen die ze tegenkwam zelf uitgeprobeerd en geeft concrete tips. Zo staat er een heel voedingsschema in het boek. Dit baseerde ze op haar eigen ervaringen en de onderliggende wetenschappelijke basis. Fijn, want dan weet je wat je kunt doen voor jezelf zonder het helemaal tot in detail te hoeven uitpluizen.

 

Veel verschillende invalshoeken

 

In haar zoektocht naar een beter functionerend brein heeft Niki Korteweg echt allerlei invalshoeken gebruikt. Zo kijkt ze onder andere naar de effecten van voeding en beweging. Maar ook hersentraining door middel van allerlei oefeningen en spelletjes komt aan bod. Ze kijkt naar het nut en de effecten van concentratieverhogende middelen, zoals Ritalin (spoiler: je concentratievermogen gaat vooruit, maar vaak maak je ook meer fouten). En ze neemt zelfs een kijkje in de toekomst. Breinstimulatie of zelfs de koppeling tussen brein en computer: hoe ver is de wetenschap daarmee en wat kunnen de voordelen zijn?

 

Evenwichtig

 

Van alle mogelijkheden om je brein slimmer te maken laat Korteweg de voor- en de nadelen zien. Hoeveel koffie werkt nu echt en wanneer is het teveel? Die hele hype dat wijn en chocolade gezond zouden zijn: wat is er van waar? En ook met betrekking tot medicijnen, hersentraining door middel van spelletjes, en computergestuurde breinstimulatie laat ze de voorstanders en tegenstanders aan het woord.

Hierin vind ik dat je echt de kracht ziet van haar achtergrond. Ze is van oorsprong wetenschapper, waardoor ze weet waar ze moet zoeken naar informatie. De journalist in haar haalt tegelijkertijd een objectieve manier van kijken naar boven. Het is een boek dat veel mogelijkheden schetst, maar ook eerlijk is. Het probeert je niet in een richting te duwen.

 

Een Beter Brein van Niki Korteweg kun je aanschaffen via Bol.com;

[bol_product_links block_id=”bol_5936de97d0fe9_selected-products” products=”9200000070040575″ name=”Een Beter Brein bestellen” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

 

Zit je in een burn-out? Vooral voor mensen die al wat verder op weg zijn naar herstel is dit een nuttig boek. Het gaat eigenlijk over hoe je die laatste stap kunt zetten. Weer net zo scherp kunt worden als vroeger.

Ook is het interessant voor de mensen die teveel stress ervaren en willen voorkomen dat dit de overhand krijgt. Dankzij de praktische tips kun je al veel doen om geestelijk meer in balans te blijven.

Kortom, ik kan dit boek zeker aanraden voor wie op zoek is naar manieren om zijn / haar brein te verbeteren. Of gewoon, als je het interessant vindt om te weten hoe jouw brein werkt en wat het nodig heeft.

 

Liefs, Nien

 

* Dit is een gesponsorde post 

 

Laat je reactie achter

Ik ben benieuwd wat je van dit artikel vindt. Laat je het me weten?

Blog Comments

Tnx, dacht en hoopte ik al :), maar fijn dat je het kunt bevestigen!

Leuk! Heb dit boek ook en wil het nog lezen. Ik vroeg me af wat ‘*gesponsorde post’ betekende, heb je het boek gekregen om er een review over te schrijven? Of betekent het ook dat je er positief over moest schrijven…….. dat laatste hoop ik dan maar weer niet. Dank voor de review in ieder geval, die nodigt wel uit tot lezen :).

Hi Emma,

Goede vraag! Ik krijg soms iets opgestuurd en als ik het dan goed vind, dan review ik het. Nooit zal ik iets positief beoordelen, omdat ik er een artikel of betaling voor ontvang. Dit artikel is mijn oprechte en positieve mening 😀

Liefs!

Geef een reactie (*Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd)