Het belang van niets doen

dalai lama

Bron: buzzquotes.com

‘Als je praat, ben je alleen aan het herhalen wat je al weet. Maar als je luistert leer je misschien iets nieuws’ – Dalai Lama –

Wat bedoelde de Dalai Lama daarmee? Natuurlijk ook het zonder onderbreking kunnen luisteren naar andere mensen. Maar is er ook een diepere vorm van luisteren? En wat heeft luisteren naar jezelf te maken met niets doen?

Iemand met een burnout zal het gevoel misschien herkennen dat het zo druk is in je hoofd. Alsof er allerlei stemmen, herinneringen en beelden door tegelijkertijd  vechten om aandacht. Je wilt niets liever dan dat het lawaai stopt.

Dit is waar het belang van niets-doen komt kijken. Is het je weleens opgevallen hoe vaak we bezig zijn met wel iets doen? Het dagelijkse werkende leven is al hectisch en veeleisend. En als we dan eens aan onszelf toekomen, zijn onze vormen van ‘ontspanning’ ook gevuld met prikkels. De televisie, een gewelddadige game, een MP3-speler gevuld met drukke bonkende muziek. Dat is geen rust of ontspanning. Het is een vorm van vluchten, die uiteindelijk nergens toe leidt. Want het enige wat we doen is het ene lawaai overstemmen met het andere lawaai. Je wilt niet geconfronteerd worden met je pijn, dus kijk je er niet naar. Maar is het dan ook weg?

Het luisteren waar de Dalai Lama het in mijn ervaring over heeft slaat op het opzoeken van een diepe rust en stilte in je zelf. Dit kan alleen als je niets doet. Daar moet je wel een beetje op oefenen misschien, want we hebben in onze maatschappij allemaal geleerd dat je altijd ergens mee bezig moet zijn. Anders voel je je misschien wel onnuttig of schuldig. Maar het omgekeerde is waar. Als je in staat bent regelmatig niets te doen, begin je naar binnen te luisteren. Naar dat wat diep in jou leeft en waar is. En dan, zoals de Dalai Lama zegt ‘leer je misschien iets nieuws’. Iets wat  waar is. Iets waar jij rust en  geluk uit haalt. Vanuit die waarheid ga je vanzelf de dingen doen die echt bij jou passen. Niets doen is dus de beste vorm van iets doen.

niets doen

Tips en trucs om niets te doen

  • Spreek met jezelf vaste tijden af waarop je niets doet. Bijvoorbeeld iedere ochtend vijftien minuten (of meer) en ’s avonds voor het slapen gaan weer. Dit zijn de meest krachtige momenten. Je begint je dag goed en doet als het ware in de avond de deken van lawaai af. Bonus: je slaapt beter.
  • Zet alle schermen uit (televisie, iPad, laptop) en zet je telefoon op stil en leg deze in een andere kamer.
  • Spreek met je huisgenoten af dat je op die tijd met rust wordt gelaten.
  • Maak een plekje voor jezelf in huis of in de tuin waar je even ongestoord kunt zijn. Ik heb echt een halve kamer hiervoor ingericht (met een boekenkast ertussen, zodat ik het gevoel heb dat ik in een eigen ruimte zit). Maar je kunt ook prima een lekker dekentje of kussentje kopen voor dit doel en dat steeds meenemen naar een rustige plek in het huis.
  • Ga zitten of liggen en laat je gedachten de vrije loop. Het is niet zo dat er geen gedachten hoeven te zijn. Maar iedere keer dat je merkt dat je je vastbijt in een gedachte of ergens oplossingen voor aan het bedenken bent: laat het los. Keer terug naar het begin. Het kan bijvoorbeeld helpen om op je voeten te focussen. Gewoon met je aandacht bij je voeten zijn en telkens als je merkt dat je toch weer ergens aan denkt, terug naar je voeten gaan.
  • Luister naar de stilte tussen je gedachten in. De stilte onder je emoties.
  • Trucje geleerd van Osho: Je ademt in en je ademt uit. Maar tussen het moment van inademen en het moment van uitademen is een korte pauze, een stilte. Verander niets aan je adem (ga niet ‘zitten ademen’), maar let er simpelweg op en merk die stilte tussen in- en uitademing op. Wees daar de hele tijd bij met je aandacht.

Laat je reactie achter

Ik ben benieuwd wat je van dit artikel vindt. Laat je het me weten?

Blog Comments

[…] bewust momenten van niets doen […]

Geef een reactie (*Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd)