Je investeert altijd érgens in. Doe jij het al in de juiste dingen?

Toen ik vandaag even naar de bakker wandelde tussen mijn werkzaamheden door, dacht ik na over investeringen. Veel mensen denken dat je daar rijk voor moet zijn. Maar zijn we niet allemaal de hele dag door aan het investeren? In tijd, geld, aandacht of zelfs de gedachten die we er op nahouden. En wat doet dit met jouw kwaliteit van leven?

 

Allemaal investeerders

Bij een investeerder dacht ik altijd aan Warren Buffet. Een miljardair die heel goed is in aanvoelen welke bedrijven succesvol zullen worden. Hij stopt daar dan een stoot geld in en is een paar jaar later nog rijker. Ook denk ik aan bijvoorbeeld Bitcoins, waarmee iedereen kan investeren (ik moet me er nog in verdiepen). Maar hoe dan ook, het komt in mijn gedachten steeds weer terug op dat ene uitgangspunt: complexe geldstromen en handel.

Zo filosofeerde ik lekker door terwijl ik naar de bakker liep. Ik zoomde met name in op het uitgangspunt van complexe geldstromen en handig zijn in het bedrijven van handel. En daardoor kwam ik tot de conclusie dat we eigenlijk allemaal investeerders zijn.

Ja, jij ook.

 

Geld is energie

 

Niet iedereen heeft veel geld. Maar wat is geld in de basis? Het is energie. Je geeft iets en je krijgt er iets voor terug. Je geeft je tijd, talent of product en je krijgt geld. Je geeft geld en je krijgt een product of dienst terug.

Zo bezien zijn we dus eigenlijk allemaal de hele dag door aan het handelen.

Het uiterlijke ‘product’ geld is betekenisloos: een moeilijke print op een papiertje, een munt van (edel)metaal. Maar op zichzelf van weinig waarde. Het gaat om de waarde die we als maatschappij onderling hebben afgesproken en er aan hebben toegekend.

Geld is daarom energie. Een materiële manifestatie van de tijd, moeite en aandacht die je ergens in hebt gestoken.

 

Aandacht = Tijd = Geld

 

Maar het gaat verder dan dat. Want wat gaat er vooraf aan geld? Juist, die tijd, moeite en aandacht. Voordat er geld is, zijn er die dingen. Je dat realiseren geeft enorm veel vrijheid. Want je mag dan misschien niet een berg geld op je bankrekening hebben staan, je hebt altijd nog jezelf. Jouw gedachten, jouw tijd en de manier waarop jij jouw aandacht richt.

Je kunt áltijd investeren. Is het niet met geld, dan is het wel met tijd. Is het niet met tijd, dan is het wel met aandacht.

En wat je aandacht geeft, groeit…

 

Investeer in een betere toekomst voor jezelf

 

Heb je geld? Investeer dan in mooie opleidingen, boeken, interessante seminars en goede coaches om next level te gaan. Om innerlijk én uiterlijk rijker te worden.

Heb je niet zoveel geld maar wel tijd? Investeer dan je tijd in YouTubefilmpjes en TedTalks, gratis webinars, het lezen van boeken en praten met inspirerende mensen (online en offline).

Heb je niet veel tijd? Let dan op waar jouw aandacht naar uitgaat. Je kunt jezelf helemaal gek laten maken door negatieve omstandigheden en mensen die jou frustreren… Maar dan geef je jouw macht en kracht weg. Richt je aandacht op het positieve. Ga mogelijkheden zien.

Wat heb jij nu nodig? Heb je meer tijd voor jezelf nodig? Richt je aandacht op de mogelijkheden om meer tijd te creëren. Analyseer waar al jouw tijd naartoe gaat en of je het wel in de juiste mensen en ervaringen steekt.

Maak bijvoorbeeld met jezelf de afspraak om alleen nog op een bepaalde tijd je social media te checken. De vrijgekomen tijd kun je dan steken in het verrijken van jezelf met kennis en inspirerende gesprekken.

Of spreek een vast tijdstip af met jezelf waarop je een leerzaam boek leest of e-cursus volgt. Voor het slapengaan of juist in het eerste uur nadat je wakker bent geworden, bijvoorbeeld.

En beperk negatieve invloeden. Blijf niet oneindig nadenken over omstandigheden waar je van baalt. Geef zo weinig mogelijk ruimte aan negatieve mensen en gesprekken (en wat je ook doet: stop met roddelen. Dat vréét energie).

Wat je aandacht geeft groeit. En zo krijgt wat je aandacht geeft steeds meer tijd. Dat wat je jouw tijd schenkt bepaalt hoeveel geld je verdient (want naarmate je ergens beter in wordt, krijg je er ook makkelijker een financiële compensatie voor terug. En doordat je tevredener wordt met je tijdbesteding, zul je minder geld gaan uitgeven aan nutteloze ‘zoethoudertjes’).

 

Wat denken jullie? En investeer jij jouw aandacht, tijd en geld voor jouw gevoel al op de juiste manier?

 

Liefs, Nien

Laat je reactie achter

Ik ben benieuwd wat je van dit artikel vindt. Laat je het me weten?

Geef een reactie (*Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd)