Vier fijne mindfulness apps voor meer ontspanning

 

Mindfulness apps, de afgelopen weken reviewde ik er vier voor jullie. Twee Nederlandstalige en twee Engelstalige. De mindfulness apps in deze review zijn Headspace, Calm, Mindful Momentje en Meditatie & Ontspanning. Wat gaf rust en is het zijn geld waard? Alle plussen en minnen op een rijtje in dit zeer uitgebreide artikel. Happy relaxing!

Mindfulness app 1: Headspace

 

Laten we maar beginnen met Headspace. De mindfulness app waar iedereen het over heeft. En ik moet zeggen, ik ben ook enthousiast!

 

Het grootste voordeel is Andy. Vind ik. Haha. Andy is de persoon die de oefeningen inspreekt. Een fijne, Britse stem. Niet te jong, niet te oud. Lekker veel rust. Van Andy word ik helemaal ontspannen. Ik wil in een warm dekentje bij hem op schoot liggen met mijn hoofd. 😛 Niet omdat hij sexy klinkt. Maar juist omdat je er helemaal chill van wordt. Zijn achternaam is Puddicombe… Dat is toch schattig? Beertje Paddington, daar doet het me aan denken 😛

 

Goed, alle gekheid en verliefdheden op Andy op een stokje, Dit is wat je moet weten:

Headspace is duur. Na de proefperiode van 10 dagen sluit je een abonnement af van 9,99 euro per maand.

Een klein voordeel voor Spotify Premium gebruikers: je kunt Headspace nu een drie maanden gratis krijgen in combinatie met een Spotify Premium abonnement (dat ook 9,99 euro per maand kost). Twee voor de prijs van één.

Headspace is een mindfulness app die komt met een duidelijke uitleg aan het begin. De vormgeving is gelikt en er zijn grappige filmpjes om je te leren hoe de app werkt. Ook kun je ervoor kiezen dat Headspace je push-notificaties stuurt, zodat je niet vergeet te mediteren.

Wat ik echt HEEL goed vind aan Headspace zijn de vele thema’s (packages genoemd). Alles komt voorbij: vliegangst, wandelmeditatie, mindful eten en koken, of panieksituaties. Headspace is zo ingericht dat je iets kunt kiezen dat precies aansluit op de activiteit waar je op dat moment toch al mee bezig bent. Dat vind ik heel goed. Zo heb je geen excuus om de app niet te gebruiken.

Je kunt het ook koppelen aan je gezondheidsmeter op de iPhone (geen idee of Android ook zo’n optie biedt) en je Mindfulnessminuten meten. Kortom: inzichtelijk maken of je genoeg tijd besteedt aan rust in je dagelijks leven.

Er zijn ‘levels’. Als je tien oefeningen hebt gedaan, ga je naar het volgende level. Dat spelelement werkt voor sommige mensen denk ik motiverend. Ik snap waarom de makers het gedaan hebben (er zit een duidelijke opbouw in, en ook gesjeesde Sjakies zullen zo blijven terugkomen). De keerzijde is dat het een prestatiegevoel mee kan nemen. Het ligt er maar net aan hoe je zelf in elkaar zit, denk ik.

Andy…. Uhm, ik bedoel natuurlijk Headspace, is wel alleen in het Engels beschikbaar. Dat kan voor sommige mensen een drempel zijn.

Headspace is duur, maar mijn grote vriend Andy is zijn geld zeker waard.

 

Pluspunten

 • Andy’s stem is prettig, rustig en huiselijk
 • Duidelijke uitleg aan het begin
 • Prettige vormgeving; overzichtelijk en leuk
 • Veel verschillende soorten oefeningen voor veel verschillende situaties
 • Na downloaden kun je een oefening ook zonder internetverbinding gebruiken
 • Spelelement (zie ook min): zo blijf je wel terugkomen en het brengt structuur
 • Je kunt kiezen tussen series (bijv: mindful relaties of sporten) of losse oefeningen

 

Minpunten

 • Alleen Engelstalig
 • Spelelement (zie ook plus): kan voelen alsof je moet presteren
 • Kosten: het is duur (9,99 euro per maand of 5,99 p/m bij een jaarabonnement)

 

 

 

Mindfulness app 2: Calm

 

Calm is een mindfulness app waar ook veel mensen enthousiast over zijn.

Zo gauw je de app opent is het eerste wat er staat: ‘take a deep breath’. Elke. Keer. 😐 Iedere keer dat je hem opent staat dat er. Misschien is dit fijn voor sommige mensen. Ik vond het zelf een tikkie irritant.

Vervolgens kom je in een scherm met een bergmeertje en fluitende vogeltjes. Het is heel mooi vormgegeven en met een beetje goede wil krijg je er wel een soort relaxed natuurgevoel bij.

Je kunt overigens kiezen voor een ander achtergrondgeluid en -scherm. Er is ook een knapperend haardvuur, een regenbui etc.

Dan kun je doorgaan naar de ‘Seven Days of Calm’. Elke dag een oefening om te mediteren en je rustiger te voelen. Tijdens de eerste oefening krijg je wat uitleg over meditatie en mindfulness.

Je kunt kiezen of je het achtergrondgeluid (de regenbui, vogeltjes etc.) harder of zachter wilt zetten ten opzichte van de stem.

De app is volledig in het Engels. De stem die de oefeningen inspreekt is een vrouw. Ze is het beste te omschrijven als ‘positief en relaxed’, je kunt haar horen glimlachen als het ware. Het is misschien een beetje een zweverige stem voor sommige mensen. De aanwijzingen zijn wel heel erg prettig.

Wat ik goed vind is dat je ook kunt kiezen voor ‘Breathe’. Dat is een functie die je helpt op een rustige manier adem te halen. Simpelweg door mee te ademen met een geluidje (een hogere toon voor inademen, een lagere voor uitademen). Prettig als je een beetje in paniek bent.

In je profiel kun je, net als bij Headspace, momenten instellen om te mediteren en de app houdt bij hoe vaak je gemediteerd hebt.

Ook leuk: er zijn slaapverhaaltjes! Die helpen je om rustig ontspannen in slaap te vallen. Het zijn verhalen voor volwassenen (dus geen kindersprookjes) en ze helpen je om je piekergedachten uit te zetten. Heel fijn.

Bij Calm zijn sommige features gratis, voor andere moet je betalen. Alles bij elkaar opgeteld vind ik dat je voldoende dingen gratis krijgt. Een aantal slaapverhaaltjes, de Seven Days of Calm, meerdere achtergrondschermen en -geluiden en de optie Breathe voor ontspannen ademen.

Als je meer features wilt, moet je een maandelijks abonnement betalen (net als bij Headspace) dat 12,99 euro per maand kost of 4,99 euro per maand als je meteen een jaarabonnement neemt.

Afgezien van de optie Breathe heb je voor alle oefeningen een werkende internetverbinding nodig. Laat dat nu net niet lekker gaan als je het ‘t hardste nodig hebt, bijvoorbeeld in een drukke trein.

 

Pluspunten

 • Veel gratis opties voordat je een abonnement aan hoeft te schaffen
 • Mooie vormgeving
 • Overzichtelijk
 • Slaapverhaaltjes!
 • Fijne instructies en stem

 

Minpunten

 • Voor extra features moet je een (vrij duur) abonnement aanschaffen (4,99 – 12,99 euro)
 • De stem is voor sommigen misschien te zweverig
 • Je hebt voor de meeste features een werkende internetverbinding nodig.
 • Engelstalig

 

 

Mindfulness app 3: Meditatie en Ontspanning

 

 

De vormgeving van de mindfulness app Meditatie en Ontspanning is vrij eenvoudig. Gewoon een lijstje met oefeningen tegen een paarsroze achtergrond. Yogadocent Sandra Diependaal is de ontwerper van deze app. En uit de naam kun je al meteen een belangrijk voordeel voor veel mensen afleiden: alles is in het Nederlands.

Je kunt de app gratis downloaden. Direct krijg je drie oefeningen die je gratis kunt beluisteren.

Heb je een oefening eenmaal gedownload? Dan kun je hem zonder internetverbinding gebruiken. Dat vind ik een groot pluspunt. Je hebt nu eenmaal niet altijd internet. Soms is de verbinding slecht. Of wanneer je net zo eigenwijs bent als ik heb je misschien sowieso alleen maar WiFi op je telefoon en geen 4G 😉

Een volgend pluspunt vind ik dat je opties krijgt waarmee je de rest van de oefeningen kunt ‘aankopen’:

 • Je mag 8,99 euro betalen om alle 24 betaalde oefeningen te kopen.
 • Je kunt ook 1,09 euro betalen per oefening
 • Je bekijkt een advertentie en krijgt daarna de oefening van jouw keuze gratis

Zo is alles in de app beschikbaar voor iedereen. Top geregeld!

Er zijn in totaal 27 oefeningen. Ze zijn heel divers, ook weer een pluspunt. Van een yogaseries zoals de zonnegroet tot adem bij hyperventilatie of oefeningen voor een specifiek lichaamsdeel (rug, schouders, gewrichten etc.).

Bij sommige oefeningen kun je kiezen tussen een filmpje of geluidsbestand. Net wat je fijn vindt. Filmpjes zijn bij de yoga-oefeningen handig om de houdingen goed uit te voeren.

Sandra legt alles heel duidelijk uit. Haar stem is kalm, maar ik vind haar ook een tikkie streng klinken. Dat kan ook komen doordat het in het Nederlands is (en niets kan tegen Andy’s stem op 😉 ). Een ander zou haar misschien eerder ‘duidelijk’ vinden, of no-nonsense. Ik denk dat het per persoon verschilt of je haar uitleg fijn vindt.

 

Pluspunten

 • Kosten: als je bereid bent advertenties te kijken, kun je alles gratis krijgen
 • Duidelijke uitleg
 • Grote variatie aan oefeningen
 • Als de oefeningen eenmaal gedownload zijn kun je ze ook zonder internet luisteren
 • Nederlandstalig

 

Minpunten

 • Een kwestie van persoonlijke voorkeur: Sandra’s stem is no-nonsense of streng 😉
 • Om nieuwe oefeningen te downloaden heb je een werkende internetverbinding nodig

 

 

 

Mindfulness app 4: Mindful Momentje

 

Wat een pareltje is deze mindfulness app, zeg! Mindful Momentje is helemaal in het Nederlands, lekker overzichtelijk en nog gratis ook. Ik heb geen idee hoe dat laatste kan, want ik neem aan dat Suzan Oostvogels er behoorlijk wat werk aan heeft gehad om het te maken. Hoe dan ook: we mogen Suzan dankbaar zijn dat ze dit zo beschikbaar heeft gemaakt.

De mindfulness app is overzichtelijk. Meteen bij het openen kun je een thema kiezen (bijvoorbeeld nachtrust, meer focus, creativiteit of een lagere bloeddruk). Daarna kun je kiezen uit een aantal oefeningen.

Omdat de app gebruik maakt van SoundCloud moet je wel een werkende internetverbinding hebben om de app te gebruiken. Dat is het enige minpunt.

Suzan is psycholoog en mindfulness expert. Ze heeft een prettige stem met een zachte-G (dan wordt alles al snel een stuk chiller, vind ik… met zo’n gezellig zuidelijk tintje in iemand’s stem). Ook is haar uitleg duidelijk.

Naast de begeleide meditaties kun je kiezen voor stiltemeditaties. Dit zijn een soort timers van 10 tot 45 minuten, waarbij er af en toe een klankschaal te horen is (zodat je aanwezig blijft in het moment). Fijn voor wie gewoon even alleen met zichzelf wil zijn, zonder de stem van iemand anders erbij.

Wat van mij nog wel wat beter doorgevoerd had mogen worden is de onderverdeling in categoriën. Nu vind je de bodyscan bijvoorbeeld bij Betere Nachtrust, maar ook bij Meer Creativiteit. Ik had graag echt aparte oefeningen gezien in iedere categorie, en enkel overlap waar dat er echt toe doet (bodyscan bij Betere Nachtrust en ook bij Ontspanning kan dan weer wel goed).

Maar goed, de oefeningen zelf zijn erg fijn en dat is uiteindelijk wat telt.

 

Pluspunten

 • Gratissss
 • Nederlandstalig
 • Overzichtelijk
 • Genoeg oefeningen voor verschillende situaties
 • Door een prettige stem ingesproken

 

Minpunten

 • De categoriën mogen nog duidelijker.
 • Je hebt altijd een werkende internetverbinding nodig

 

 

Wat is nu de beste mindfulness app

 

Oei, dat is een lastige vraag. Ze zijn zo verschillend en hebben allemaal plus- en minpunten. Ik ben ook wel echt benieuwd welke mindfulness apps jij gebruikt.

Als ik dan toch moet kiezen:

Als je de Engelse taal goed machtig bent gaat mijn voorkeur toch wel echt uit naar Headspace. Het grootste nadeel daar vind ik de kosten. Gelukkig heb ik een Spotify premium account en kan ik er daardoor drie maanden gratis gebruik van maken.

Van Calm vind ik het idee van de slaapverhaaltjes (Bedtime Stories) erg leuk. Ik kan me voorstellen dat dit goed werkt voor avondpiekeraars. En veel functies van Calm zijn gratis.

Van de Nederlandse apps heeft Mindful Momentje een streepje voor. Dat komt vooral doordat ik Suzan’s stem prettig vind. Ik zou het bij die mindfulness app wel leuk vinden als de categorieën nog wat beter ingedeeld worden.

Meditatie en Ontspanning vind ik goed, omdat er een grote diversiteit aan oefeningen op staat en je (als je reclames niet vervelend vindt) alles gratis kunt downloaden.

Het lijkt me leuk om nog meer apps te reviewen. Naar welke apps ben jij benieuwd?

 

Liefs, Nien

 

 

Laat je reactie achter

Ik ben benieuwd wat je van dit artikel vindt. Laat je het me weten?

Blog Comments

Beste Nien,

Klopt at mindful momentje niet meer bestaat?
Ik zie dat de reacties van 2017 zijn 🙂 dus de review ook?

Wat een fijne tips! Weet jij toevallig of headspace ook 3 maanden gratis te gebruiken is voor lopende spotify abonnementen? Ik vind het namelijk wel best prijzig en mijn vriend heeft een spotify abo
Als toevoeging heb ik nog de app: alarm Clock
Je kunt eigen achtergrond geluiden kiezen, brainwaves toevoegen en er zijn een 12 tal geleide meditaties! Erg fijn en een stukje goedkoper 🙂

Ja, daar is wel een mogelijkheid voor. Dat was bij mij ook zo. Even op hun site kijken. Als je al Spotify Premium hebt, dan krijg je gewoon 3 maanden gratis Headspace (goeie deal!). Thanks voor de tip over Alarm Clock. Over een tijdje doe ik weer een review van leuke apps, dan zal ik daar ook eens naar kijken 😀

Eens even kijken welke apps ik op mijn phone heb, die in dit rijtje passen:
Budhiffy – voor verschillende momenten/situaties. Engelstalig. Fijn om bij een situatie iets passends te kunnen doen.
Mindfullness (MindApps) – geen prettige stem
Mindfullness (VGZ) – wisselend, sommige oefeningen gaan me te snel of duren me te lang…. wel leuk dat er een programma in zit voor een x aantal weken.
Sleepfullness – Engelstalig, gebruik ik af en toe, als ik eens niet in slaap kan vallen, of om tot rust te komen aan eind vd dag.
Sleep, Breath & Think – na een paar vragen krijg je een passende meditatie aangebonden. Engelstalig.
Maar mijn topper is een app voor kinderen/jongeren :D: de kikker app noem ik hem, maar hij heet officieel Stilzitten. Het biedt korte oefeningen om even rust te crëeren. De stem is echt heel fijn, vindt ook mijn vriend :). Hij heeft er van onthouden ‘gedachten zijn maar gedachten’ en dat zegt ie dan ook wel eens tegen mij ;), ook dat kan helpen. Daarnaast nog wat ontspanningsoefeningen van downloads Jacobson en geleide fantasie. En oefeningen van een mindfullnesstraining die ik ooit volgde, ingesproken door de trainer/psychoterapeut waarbij ik de training volgde.

Wauw, dank voor de uitgebreide omschrijvingen en tips. Ik ga er zeker een paar uitproberen voor mezelf en een volgend artikel. Ik vind die kinderapp ook echt een goud idee. Thanks!

Dankjewel Nienke 🙂 Ga headspace proberen! Als je een oefening daar 1x gedownload hebt, kun je m dus ook zonder internet daarna weer doen? Ik ben namelijk net zo eigenwijs en heb ook alleen wifi op mn telefoon 😛 (scheelt trouwens ook veel geld)

Ja, klopt. Maar het ligt wel aan de storage space op je telefoon hoeveel oefeningen je kunt bewaren natuurlijk 🙂

Hoi Nienke,
Misschien nog een leuke tip: de mindfulness app van VGZ, gratis, verschillende oefeningen en in het nederlands. Ook, kwestie van smaak, fijne stem. Gr Leon

Hey Leon,

Dankjewel voor de tip! Ja, die wil ik inderdaad ook nog proberen. Een mannelijke, wat serieuzere stem, toch? Ik kan me voorstellen dat dit voor sommige mensen erg prettig is.

Thanks!

Headspace twee jaar lang gehad, o die stem is echt heel fijn om naar te luisteren. Ook fijn dat het klein begint en uiteindelijk op meer diepere (moeilijkere) meditaties uitkomt. Nu heb ik het niet meer, deels vanwege geld, deels vanwege dat ik zowat door alles heen was. Ik heb nu een aantal gedownloade geleide meditaties op mijn telefoon staan, maar de stem en hoe men de dingen zegt maakt echt uit! Btw, ik mediteer niet echt meer. Soms af en toe. De dingen die ik geleerd heb pas ik meer gedurende de dag toe en ik ga liever wandelen 😉

Wat super mooi dat je het nu uit jezelf in je leven kunt integreren. Dat lijkt me eigenlijk ook wel de uiteindelijke bedoeling van mindfulness; dat je het ook zonder app of begeleiding kunt toepassen. Heerlijk dat het jou gelukt is 😀

Dank je wel! Ik ben nu optie 4 aan het downloaden:-)

Super! Heel veel plezier ermee 😀

Geef een reactie (*Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd)