Ik ben een vat vol tegenstellingen… En daar ben ik best blij mee!

  • Home
  • Mindstyle
  • Ik ben een vat vol tegenstellingen… En daar ben ik best blij mee!

De dag voordat ik naar de VS vertrek… Vandaag liep ik door Utrecht en had ik opeens een inzicht over mezelf: ik ben een vat vol tegenstellingen en daar ben ik eigenlijk heel gelukkig mee. In het verleden was dat wel anders. Dan probeerde ik meer dit en minder dat te zijn. Gelijkmatiger. Eigenlijk vooral om anderen een dienst te bewijzen. Sinds ik me niet meer aanpas is er een wereld voor me open gegaan. En vandaag voelde ik dat voor het eerst écht.

“Nienke sluit geen compromissen”

 

De juf in groep 6 zei het tegen mijn ouders op de ouderavond, “Nienke is een goede leerling en een leuk kind, maar… Ze sluit geen compromissen. Dat is een mooie eigenschap, maar het kan haar ook in de problemen brengen met andere kindjes.”

Tsja, nogal wiedes. Kind zijn is lang niet altijd zo idyllisch als we allemaal graag denken. Er wordt wat afgekonkeld op het schoolplein. Nou werd ik wel gepest hier en daar, maar dat liet ik eigenlijk maar van me afglijden. Ik kon er niet zoveel mee. En ik had ook altijd genoeg vriendjes en vriendinnetjes.

De belangrijkste reden dat ik gepest werd, was dat andere kindjes juist geen vat op me kregen. Ik deed niet wat de populaire kinderen wilden. Als ik ergens in geloofde, dan deed ik het op mijn manier. Ik sloot geen compromissen.

Dat is tot op de dag van vandaag niet veranderd. Dat betekent dus ook dat ik in de ogen van sommigen een beetje ‘gek doe’ af en toe. Ik sta te dansen op de muziek in mijn koptelefoon, gewoon buiten op straat of op een vol perron. Niet omdat ik aandacht wil, maar gewoon omdat ik zin heb om lekker te bewegen. Tsja, je leeft maar een keer. Dan dans ik liever dan dat ik hersenloos over mijn telefoon scrol.

En ik doe ook niet mee aan roddelen of praten om het praten. Ik hou van gesprekken met inhoud en integriteit. Dat is soms een beetje lastig, want de sociale pikorde van klaslokalen en kantoren wordt nogal eens bepaald door roddels.

Maar juist door mezelf te zijn heb ik ook altijd wel weer mensen leren kennen die het ook gewoon fijn vinden om ‘echt’ te zijn en die al die achterklap niet nodig hebben. En ik merk ook dat het nu anderen inspireert om ook zichzelf te zijn, onder andere via Jong Burnout. Daar ben ik dan toch wel heel erg blij om.

Het maakt namelijk niet uit of jij nu super gelijkmatig bent, of net als ik een klein rood stuiterballetje: zo lang je maar jouw ding doet en je niet aanpast voor een ander.

 

Een introverte extravert

 

Nog een reden waardoor het soms lastig kan zijn om me te plaatsen, is dat ik een ‘introverte extravert’ ben. Of omgekeerd. Ik hou enorm van dynamiek. Met mensen bezig zijn, social media, workshops, blogposts schrijven, nieuwe dingen ontwikkelen. Ik kan genieten van een drukke stad en in de massa opgaan.

En dan opeens, boem! Is het over.

Dan wil ik alleen nog maar een dag lang met een boek en thee op de bank. Telefoon uit. Alles uit. Het liefst met de regen tegen het raam en de verwarming lekker hoog.  Die momenten zijn me heilig.

Dit heb ik ook echt van mijn burn-out geleerd. Vroeger vond ik dan dat ik toch ‘door moest’. Nu kan ik mezelf die teruggetrokken momenten veel meer gunnen. Ook, omdat ik inmiddels weet dat in sprints of krachtexplosies werk. Ik ben niet gebaat bij gelijkmatigheid. Het past veel beter bij me om een aantal uur of een aantal dagen vol voor iets te gaan, omdat ik er in dat moment helemaal in opga. En dan, als ik voel dat de energie weer afneemt, lekker een rustige dag inplannen.

Het is ook zo dat ik er bewust rekening mee houd, omdat ik mezelf nu goed ken. Als ik een drukke week in mijn agenda zie staan, blok ik de eerste lege dag helemaal af voor mezelf. Of ik pak tussendoor een paar uur met chocolade en een leuke serie.

 

Mega goedkoop versus ‘the finer things in life’

 

Hierdoor had ik vandaag het inzicht dat ik een vat vol tegenstellingen ben. Haha. Kijk, ik hou van mooie spullen en ervaringen. En ook echt wel van een beetje luxe. Maar ik heb mijn eigen definitie van luxe. Sommige dingen vind ik namelijk echt gewoon dikke vette geldverspilling.

Je zult mij niet zien lopen met allerlei merkkleding. Veel liever ga ik voor iets dat in mijn ogen echte schoonheid heeft. Dat kan net zo goed een vintage shawltje zijn dat ik opduikel in een tweedehands winkel. Als iets me aanspreekt in het materiaal of de kleur, dan ben ik verkocht. En dan wil ik het ook hebben!

En ik hou van sieraden, maar ook daar moet gevoel bij komen kijken. Liever heb ik iets met een verhaal dan een spiksplinternieuwe armband of ring. Antiek vind ik fascinerend. Maar het moet ook goed ‘voelen’. Liefde en warmte uitstralen, alsof de vorige eigenaresse er met veel plezier voor heeft gezorgd en het heeft gedragen. En ik hou enorm van bijzondere halfedelstenen met een ‘werking’. Amber, lapis lazuli, maansteen, labradoriet, amethist, rozenkwarts, tijgeroog en ga zo maar door.

 

Nog zo’n ding: als ik op vakantie ga, wil ik óf minimaal in een viersterrenhotel met luxe badkamer en alles erop en eraan, of  gewoon heel erg basic voor een tientje in een hostel of tentje. Maar ook dat heeft een verklaring: beide soorten vakanties zijn echt een ervaring. Echt luxe en er dan ook helemaal van genieten, of juist lekker back to basics.

Oh, en frietjes vind ik heerlijk… Maar dan niet van elke kleffe keten. Het liefste van Kwalitaria of van zo’n klein zaakje waarbij een ondernemer hart en ziel in de patatjes steekt, zoals De Frietkamer in Haarlem (waar ik laatst was om mijn boekcontract te ondertekenen. Ja, ik ga een boek schrijven! Daarover later meer :-D).

Kleding koop ik over het algemeen niet bij de grote ketens. Goed, een enkele keer iets van Mango misschien. Maar verder is ook kleding echt een ervaring voor me. In mei heb ik bijvoorbeeld heel veel leuke Ibizastijl-kleding gekocht op vakantie in Spanje, bij van die leuke hippiewinkeltjes. En in New York kocht ik een veel te dure merktas (die ik al zes jaar wilde hebben, dat dan weer wel), kasjmieren truien en mooie leren handschoenen. Toch koop ik soms ook maanden niets. Of ik ga met drie tientjes naar de Ijhallen en koop daar dan leuke blousjes voor een paar euro (die mooie groene blouse die ik op een aantal foto’s op de site aan heb komt daar vandaan. Was maar vier euro!).

Ik ga voor wat ik mooi vind, niet voor ‘status’ of de hype er omheen.

En in dat opzicht, bedenk ik me nu, ligt ook dit niet zo heel ver af van wat mijn basisschooljuf ooit zei. Ik sluit geen compromissen. Want ik doe het niet voor een ander.

Je leeft maar een keer.

Je leeft.

Dat is het grootste geschenk dat je je hele leven zult krijgen.

Dus zorg ervoor dat je leeft op jouw manier!

 

Liefs, Nien

 

 

 

Laat je reactie achter

Ik ben benieuwd wat je van dit artikel vindt. Laat je het me weten?

Geef een reactie (*Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd)