Waar je mee omgaat, word je mee besmet

Heb je weleens goed gekeken naar de mensen waarmee je jezelf omringt? Hoewel je natuurlijk altijd je eigen persoon bent, zijn de mensen om je heen van grote invloed op je ontwikkeling en gevoel van geluk.

De gesprekken die je dagelijks hebt, en dan vooral met de mensen die veel om je heen zijn, bepalen voor een groot deel hoe je tegen de wereld aankijkt. We denken allemaal natuurlijk graag  dat we dat vooral zelf bepalen. Maar mensen zijn nu eenmaal gebouwd als sociale wezens.

Ooit leefde we in stammen en kleine gemeenschappen. Dat is evolutionair gezien zelfs nog niet zo heel erg lang geleden. Slechts 10.000 jaar (in sommige regio’s zelfs minder). Toen deed de landbouw zijn intrede en begonnen we onszelf op een andere manier te organiseren. En zelfs als je kijkt naar de manier waarop we ons hebben georganiseerd sindsdien, is veel afhankelijk van sociale regels. Of het nu politiek, bedrijfsleven of zelfs school betreft, we bereiken dingen door samenwerking.

Onze hersenen zijn er dus op ingesteld zich te richten naar de mensen om je heen. Je hebt samenwerking nodig voor overleving. Bovendien bepaalt ‘de groep’ wat normaal en gerespecteerd gedrag is. Dat is een bekende opvatting uit de sociale psychologie. Even plat gezegd, in de Tweede Kamer zouden ze heel raar opkijken als jij in een baggy broek, tatoeages in je gezicht en een bandana om je hoofd binnen kwam wandelen als politicus. Maar wanneer je in een straatbende zit is dat juist de norm, en loopt het hoogstwaarschijnlijk niet zo heel goed met je af als je in een duur maatpak verschijnt.

Je gaat je dus bewust én onbewust gedragen naar de groep die voor jou belangrijk is. Dat heeft uiterlijk misschien gevolgen, maar veel interessanter zijn de innerlijke gevolgen. Misschien heb je zelf bijvoorbeeld weleens gemerkt dat je net een beetje anders bent bij familie dan bij vrienden. En ook op je werk zet je een bepaald deel van je persoonlijkheid wat meer ‘aan’, terwijl je een ander deel juist wat zachter zet.

Met al deze dingen is niets mis. Het is normaal, gezond gedrag. Er ontstaan pas problemen als je voor je gevoel echt buiten jezelf moet stappen om te kunnen overleven in een bepaalde omgeving. Of wanneer je steeds compleet iemand anders bent, afhankelijk van de groep. Je raakt jezelf dan kwijt aan de verwachtingen van anderen en weet niet goed meer wie je zelf bent. Maar zo lang je in de ene omgeving misschien ietsje beleefder bent en in de andere wat uitbundiger, is er niets aan de hand.

Toch is er nog een component aan onze sociale omgevingen, die vaak over het hoofd wordt gezien. Het komt tot uitdrukking in het gezegde, ‘Waar je mee omgaat, word je mee besmet.’ Doordat we onbewust met de groepsnorm meegaan, kan jouw omgeving bepalend zijn voor de mate waarin je jezelf ontwikkelt, gelukkig en succesvol bent. Zo is er aangetoond dat de vijf mensen waarmee jij het meeste omgaat een afspiegeling zijn van wie jij bent en wat je kunt bereiken (zowel persoonlijk als professioneel).

Ik wil je uitdagen daar eens over na te denken. Wie zijn de vijf mensen waar je op dit moment het meeste tijd mee doorbrengt? En zijn dat ook de mensen die je graag om je heen zou willen hebben?

Het is bovendien ook een mooi inzicht voor als je iets nieuws wilt ontwikkelen in jezelf. Zo heb ik ontdekt dat ik het mooi en belangrijk vind om meer te leren over ‘hoe de wereld werkt’ en hoe we als mensen daar op een positieve manier aan kunnen bijdragen. Ik hou er bovendien van om radicaal eerlijk te zijn naar mezelf. Diep te gaan op mijn eigen issues, zodat ik zo zuiver mogelijk kan zijn naar andere mensen. Ik geloof dat dit de grootste bijdrage levert aan een betere wereld. Want dan ben ik zo min mogelijk belast met egogedreven wensen.

Het helpt mij enorm om regelmatig samen te komen met nog meer van die mafkezen zoals ik, die het hartstikke leuk vinden om hun eigen schaduwkanten onder ogen te komen. Vaak zijn het een beetje hippies, die net als ik bezig zijn met iets goeds doen voor de wereld. De interessante gesprekken die ik met deze mensen heb helpen me groeien.

De foto hierboven is van Grounding Camp met Elliott Hulse, een van mijn mentoren. Deze groep mensen was echt waanzinnig gaaf! Allemaal ondernemers en vrije geesten. Mensen die diep over dingen nadenken, ongeremd lol durven maken (gek dansen enzo) en ‘echt’ zijn. Niemand draagt een masker. Dit soort omgevingen hebben me geholpen om me te ontwikkelen als mens én ondernemer.

Als ik met hen praat en naar zo’n bijeenkomst ga, dan ben ik op dat moment in mijn ideale zelf. Of liever gezegd: ik kan mijn meest complete zelf zijn en raak geïnspireerd om dat ook in het dagelijks leven te zijn.

Mijn vraag aan jou is dus ook: in welk opzicht zou je nog willen groeien? Hoe ziet jouw ideale zelf eruit? En waar kun je mensen vinden die op hetzelfde soort pad zitten?

En ook: zijn er mensen met wie je misschien minder moet omgaan, omdat ze giftig voor je zijn?

 

Upgrade je social circle en je upgrade jezelf!

 

Liefs, Nien

Laat je reactie achter

Ik ben benieuwd wat je van dit artikel vindt. Laat je het me weten?

Geef een reactie (*Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd)