Behandel je leven alsof het je kind is

 

Je leven. Het is alles wat je werkelijk hebt. Waar je 100 procent zeker van bent. Dat kan soms een ontzettend enge gedachte zijn. Maar het is ook bevrijdend als je dit besef echt tot je door laat dringen. Behandel je leven als het waardevolste dat er is, als je bloedeigen kind, en de mooiste dingen zullen ontstaan.

Alles in jouw leven is jouw kind

Kinderen van vlees en bloed zijn in feite het gevolg van een creatief proces. Ze zijn een creatie, een schepping, ontstaan uit twee mensen en er komt een enorm ingewikkeld biologisch proces bij kijken om van dat kleine vruchtje een compleet mensje te maken.

Ook als je geen mensenkinderen hebt, maak je de hele dag door kinderen. Of jij je daar nu bewust van bent of niet. Alles wat zich in jouw leven manifesteert is een product van wat je doet met je leven. De gesprekken die je hebt, de mensen waar je mee omgaat, de processen die je in gang zet.

Een paper dat je schrijft is het kind van wat je al wist, de nieuwe literatuur die je hebt gelezen en overleggen die je hebt gevoerd. Al die informatie is in jouw hoofd bij elkaar gekomen en daar heb je iets compleet nieuws mee gemaakt dat voor die tijd nog niet bestond.

Een leuke relatie is het kind van de energie, tijd en aandacht die jij en jouw partner er in stoppen. Ook op de momenten dat je niet bij elkaar bent. De gedachtes die je hebt over de ander, de waardering die je voor elkaar hebt, de attente dingen die je doet (of de ander ze nou ziet of niet). Zo groeit er steeds weer een diepere laag bij.

Er zijn veel verschillende voorbeelden te noemen, maar ik denk dat je het wel begrijpt. De wijze waarop jouw leven zich uitdrukt en de vele ervaringen die je als gevolg daarvan hebt zijn de kinderen van jouw bestaan.

 

Maak kinderen bewust en met liefde

 

 

Ik zie zoveel mensen keuzes maken uit angst. Snel vanalles vastgrijpen en in gang zetten, omdat ze bang zijn. Om niet succesvol te zijn. Om niet genoeg te verdienen. Niet leuk genoeg te worden gevonden. Er zijn talloze angsten te noemen.

Maar als je ergens naar grijpt of iets in gang zet in de hoop dat je dán de jackpot haalt, sociaal of financieel, is de kans groot dat je eindigt met meer ellende. Het is hetzelfde als een kind krijgen in de hoop je huwelijk te redden. It simply doesn’t work that way. Veel stellen die kinderen krijgen in de hoop dat dit de lijm wordt die hen bij elkaar houdt, zien de problemen die ze hadden alleen maar verder uitvergroot worden. Ze raken alsnog, en misschien wel veel erger dan eerst, versnipperd.

Hetzelfde geldt voor reageren en organiseren vanuit angst.

Als je dit voelt gebeuren: zet even een stapje terug. Ga bij jezelf te rade: wat wil ik? Wie ben ik? Wat heb ik echt te brengen en waar maak ik mezelf en anderen gelukkig mee? Uiteindelijk is dat langer houdbaar. En de kinderen uit dat huwelijk met jezelf en je diepste hart, zullen gelukkig en sterk worden.

Maak je keuzes die angstgedreven zijn? Dan raak je vanbinnen versnipperd. Het kost moeite om contact te houden met die vrienden waar jij je eigenlijk niet goed bij voelt. Je krijgt al kramp in je buik als je denkt aan dat project dat je alleen hebt aangenomen om het geld of de prestige, maar dat alleen maar energie kost.

Kies bewust voor wat je doet en met wie je het doet. En zeg alleen ‘ja’ op iets uit liefde.

 

Verzorg je kinderen en voed ze op

 

Kinderen zijn niet altijd makkelijk. Ze zullen je soms enorm op de proef stellen. Je krijgt steeds net niet de kern van je paper lekker verwoord. Er mist nog een stukje, maar wat? Je geliefde en jij lijken elkaar in een ruzie niet te kunnen bereiken, al heb je beide goede bedoelingen. Dat is frustrerend.

Het is op beide momenten makkelijk om de stekker eruit te trekken en te denken: toedeloe, ik ga wat anders doen. Soms is dat ook het beste. De boel eventjes laten rusten en er later naartoe terugkeren. Maar soms is het belangrijker om erbij te blijven en het de aandacht te geven die het nodig heeft.

Kinderen moet je opvoeden en verzorgen. Steeds opnieuw maak je de keuze om ergens aandacht aan te schenken of niet. Maar kies niet voor de luie oplossing. Wees eerlijk: is even afstand van deze situatie nu het beste wat ik kan doen? Of kan ik, in het belang van de situatie, beter doorpakken? Sommige kinderen hebben meer baat bij een beetje extra ruimte. Andere willen begeleiding en aanwezigheid.

Verwaarloos je leven niet. Geef het voeding en liefde. Kortom: ga niet onderuit voor Netflix, terwijl je hart liever een blogpost schrijft (note to self).

Als het leven doodeng is

Het leven is soms (vaak) eng. Je vraag je af of je iets wel kunt. Bent bang wat anderen van je vinden. Soms sta je voor een moeilijke beslissing. En steeds opnieuw wordt er moed van je gevraagd. In sommige gevallen kan dit pittiger zijn dan andere. Als je worstelt met een depressie of burn-out, kan alleen al uit bed komen moed vragen.

Misschien blokkeer je wel steeds in je creativiteit. Ook daar zit angst onder. Ben je wel goed genoeg? Wat nu als het een verspilling van je tijd is?

En… wat als je wél succesvol bent. Dat is pas een enge gedachte. Een situatie die je helemaal niet kunt overzien. Wees moedig. Moed betekent niet dat je niet bang bent. Het betekent dat je voelt dat je bang bent, en iets tóch doet. Dit is jouw leven. Sta er pal voor. Wees moedig, zoals je moedig zou zijn voor je kind.

 

Dit zijn natuurlijk allemaal interne processen. Het gaat over hoe jij omgaat met jezelf. Alle kinderen van jouw leven, zijn in jou.

 

Liefs, Nien

 

Laat je reactie achter

Ik ben benieuwd wat je van dit artikel vindt. Laat je het me weten?

Blog Comments

Richtinggevend nu ik moet schipperen tussen het ene en het andere kind.

Geef een reactie (*Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd)