Bijzondere boeken

bron: unsplash.com

Dat ene perfecte boek vinden waar je net op dat moment behoefte aan had. Ik schep er een klein genoegen in als dat gebeurt. Tachtig procent van de romans geef ik na het lezen weer weg, maar een aantal is me zo na aan het hart dat ze al jaren een plekje in de boekenkast hebben. Dit zijn een paar van mijn boekentips.

 

The Secret Garden

Dit boek lees ik nu en het is echt een schatkist. Ik lees het in het Engels, maar het is ook in het Nederlands beschikbaar (De Geheime Tuin). Het boek gaat over een meisje van 10 dat haar hele familie verliest en bij een oom in zijn landhuis gaat wonen. Het is een donkere, ongezellige plek met honderden mysterieuze deuren. Niemand behalve de meid Martha kijkt echt naar haar om. Dan ontdekt ze dat er een geheime tuin bij het landhuis hoort, die al tien jaar afgesloten is geweest. Ook wordt ze vrienden met Dickon, het broertje van Martha en met Colin, het invalide zoontje van haar oom. Dickon praat met dieren en de natuur, en Colin is min of meer in een afgelegen kamer van het huis weggestopt door zijn vader. Met zijn drieën beleven ze avonturen in de Geheime Tuin en komen ze ook zelf steeds meer tot leven. Maar kunnen ze de tuin geheim houden?

Dit boek is echt zo prachtig. Ik weet nu al dat het een van mijn ‘speciale’ boeken wordt. Het is het perfecte boek om met dit weer te lezen. Lekker opgekruld in een stoel met een kop thee, terwijl de wind om het huis jakkert.

The Secret Garden beweegt vanalles in mij. Alsof ik zelf ook steeds meer tot leven kom, net als de kinderen in het boek. Er staan ook heel veel metaforen in. Je kunt natuurlijk zelf weten hoe je het interpreteert. Voor mij staat de geheime tuin voor het hart, dat we na een groot verdriet soms voor lange tijd afsluiten. En over de (her)ontdekking van dat hart en de vele geschenken die het met zich meebrengt. Ja, dit is echt het juiste boek op het juiste moment voor mij nu.

[bol_product_links block_id=”bol_5926be487456b_selected-products” products=”1001004005963397″ name=”The Secret Garden” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

 

bron: unsplash.com

 

De Dikke Ik + 365 Ikjes

Deze twee grappige boekjes heb ik vooral uit nostalgie gehouden. Ze staan nu bij ons op de wc, omdat de verhaaltjes nooit meer dan 120 woorden zijn. Het was echter ook het perfecte leesvoer toen ik in mijn burnout zat. Ik kon me nooit lang concentreren. Tijdschriften vond ik weinig ‘voedend’. Een boek vond ik te heftig, daarvan raakte ik de draad na een halve pagina al kwijt.

De Dikke Ik is een verzameling ‘Ikjes’ uit NRC Handelsblad. In een Ikje beschrijft een lezer van het blad een opvallende gebeurtenis uit diens leven in maximaal 120 woorden. Daarmee komen de stukjes vaak direct aan de kern. Het zijn echt mini-verhaaltjes. Zo leuk!

Er zitten heel veel grappige stukjes tussen, maar ook ontroerende verhaaltjes of Ikjes die je een nieuw inzicht geven. Dit las ik voordat ik ging slapen. Of als ik even iets leuks wilde doen. De eerste twee maanden van mijn burnout hebben De Dikke Ik en 365 Ikjes me echt geholpen.

 

bron: unsplash.com

 

Anna Karenina

Toen ik eenmaal echt kon lezen en me voor langere tijd weer kon concentreren, ben ik begonnen aan dit boek. Het is nog steeds mijn favoriete boek allertijden. Als je het exemplaar ziet dat ik thuis heb liggen: dat hangt met plakband aan elkaar.

Een deel van mijn warme gevoelens voor dit boek komt voort uit het verhaal. De zinnen zijn prachtig en het verhaal houdt je echt bezig. Ik kon steeds niet wachten tot ik weer tijd en energie had om een paar pagina’s verder te lezen.

Toen ik begon met reïntegreren, ging ik vaak na werktijd op het terras in het zonnetje zitten van een cafeetje bij me op de hoek. Dan bestelde ik een cappuccino en groot glas water en las ik een stukje Anna Karenina. Telefoon uit en geen laptop in de buurt om stiekem vanalles online te checken. Dat was mijn oplaadmoment.

Ik geloof dat Anna Karenina zelfs nummer één staat in de internationale literatuurlijsten. Het is een boek dat vrij weinig uitleg behoeft. Het is een van de mooiste en meest tragische liefdesgeschiedenissen ooit. En Anna vond haar eigen vorm van vrijheid in een tijd dat vrouwen in alles afhankelijk waren van de mannen om hen heen. Tolstoj is een meester met de pen. Hij schrijft op een manier die je het gevoel geeft dat je erbij bent. Ik zeg altijd tegen vrienden dat dit ‘een boek is waarmee je samenleeft’. Als je dit boek leest voelt het alsof je twee levens hebt. Dat van jezelf, en dat in het boek. Geen boek om ‘snel het einde te willen weten’, maar juist om in te verdwalen en de tijd voor te nemen.

[bol_product_links block_id=”bol_5926be8807eff_selected-products” products=”9200000072171830″ name=”Anna Karenina” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

 

Wat is jouw favoriete boek? Als je aanraders hebt, let me know. Ik hou van lezen!

Liefs, Nien

 

 

 

Laat je reactie achter

Ik ben benieuwd wat je van dit artikel vindt. Laat je het me weten?

Geef een reactie (*Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd)