Drie bijzondere boeken die mij innerlijk hebben verrijkt

  • Home
  • Mindstyle
  • Drie bijzondere boeken die mij innerlijk hebben verrijkt

 

Women who run with the wolves

Je hebt boeken die leuk zijn om te lezen, en dan heb je boeken die je leven veranderen. In dit artikel vertel ik je over drie boeken die voor mij in die laatste categorie vallen. Boeken die mij lessen hebben geleerd en die me steeds als ik er (opnieuw) in lees weer andere lessen leren. Het is belangrijk om dit soort boeken te delen, en dat doe ik bij deze dan ook graag.

Women who run with the wolves

Ohhh, wat is dit een bijzonder boek. Echt met stip op 1. Vooral voor vrouwen een mooi en belangrijk boek om te lezen. Helaas niet in het Nederlands verkrijgbaar (wel in het Engels). Het is een boek van diepe wijsheid, waarvan ik zeker ben dat het veel vrouwen zal aanspreken.

Aan de hand van symboliek in oude verhalen, sprookjes en legendes worden belangrijke levenslessen blootgelegd. De schrijfster, Clarissa Pinkola Estes, is zelf een verhalenvertelster en heeft een achtergrond in de psychologie en de liratuurstudies. Zij heeft zich verdiept in hoe oude verhalen werkelijk bedoeld zijn. Ze legt verborgen boodschappen bloot en heeft bij sommige verhalen lang gepuzzeld om de oorspronkelijke vertelelementen weer terug te krijgen. En daar zit nu juist het grote belang van dit boek.

Bron: pinterest

Bron: pinterest

Eeuwenlang zijn vrouwen opgevoed met verhalen om zo diepe waarheden te leren over wie zij zijn, wat zij kunnen en hoe ze hun weg kunnen vinden in het leven. Het vrouwenhart klopt in een ander ritme dan het mannenhart en heeft vaak meer mysterie en symboliek nodig om te komen tot innerlijke verwezenlijking (overigens zijn er –zeker in onze tijd- ook mannen die meer vrouwelijk ‘geladen’ kunnen zijn en omgekeerd).  Helaas hebben diverse (patriarchale) machtsstructuren in de loop van de tijd vele symboliek weggepoetst uit verhalen. Krachtige symbolen en achtergronden zijn vervangen door lieflijke elementen, om de vrouw maar vooral te leren ‘een lieve, brave meid te zijn’. Haar Wilde Natuur is daarmee onderdrukt. Ook dit leidt tot meer burnouts en meer existentiële stress: we zijn verleerd onszelf te zijn en onze moeders en moeders’ moeders even zo. Waar vind je dan de houvast om je diepe innerlijke Godin terug te vinden, dat vurige wezen dat wij vrouwen allemaal diep van binnen voelen? Iedere vrouw is anders, natuurlijk. Toch zijn er veel verbindende elementen, met als meest prominente een niet aflatende oerkracht. Het vermogen om door te gaan en het vermogen om te creëren.

Clarissa Pinkola Estes wakkert deze oerkracht aan. Ze bemoedigt je om jezelf te vinden en geeft ons vrouwen weer een van onze meest krachtige vaardigheden terug: het vermogen om verhalen te vertellen en te begrijpen. Het vermogen om op een dieper niveau te raken en geraakt te worden. Dit boek is voor mij echt een hernieuwde kennismaking met mijn natuur en leidt tot veel diepe inzichten.

 

Yoga als kunst van het ontspannen

Yoga als kunst van het ontspannen

Wolter Keers is de leraar van mijn leraar, en hij geeft in dit boek de ware aard van yoga weer. Met veel mogelijkheden om te oefenen en te voelen wat yoga met je doet en te komen tot een werkelijke, diepe ontspanning. Het is voor mij echt een eye-opener geweest. Het is een van die boeken die woorden geeft aan dingen die je eerst alleen op een gevoelsniveau begreep.

Ben je bezig met yoga en op zoek naar een verdieping? Dan is dit een prachtig boek om je daarbij te helpen. Bovendien biedt het voldoende houvast om het meerdere keren te willen lezen. Je vindt er steeds weer nieuwe inzichten in.

Jonathan Livingston Zeemeeuw

Jonathan Livingston ZeemeeuwOh, Jonathan. Dit boek las ik voor het eerst toen ik elf jaar oud was. Sindsdien heb ik het misschien wel twaalf keer opnieuw gelezen. Een perfect boek ook om je kinderen te laten lezen of voor te lezen, wanneer je ze op jonge leeftijd al iets van mindfulness wilt meegeven. Kinderen begrijpen verhalen veel intuïtiever dan volwassenen. Ze hebben dus een streepje voor als ze al op jonge leeftijd kennismaken met dit boek (een boek in dezelfde categorie is overigens De Kleine Prins).

Jonathan de zeemeeuw gaat op zoek naar zichzelf. Want hij voelt dat hij niet alleen wil vliegen om te eten, maar wil vliegen om het vliegen. Hij geniet er van om nieuwe dingen te proberen en te kijken hoe ver hij kan gaan in die experimenten. En net zoals bij velen van ons die uit onze comfort zone gaan om echt te zien hoe ver ons geluk kan gaan, wordt hij in eerste instantie buitengesloten door andere zeemeeuwen. Totdat hij een leraar tegenkomt die met hem wil oefenen en op dezelfde manier tegen vliegen aan kijkt.

Het is een prachtig boek over levenskunst en bereiken wie je vanbinnen bent.

Laat je reactie achter

Ik ben benieuwd wat je van dit artikel vindt. Laat je het me weten?

Geef een reactie (*Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd)