Drie tips om je vandaag nog gelukkiger te voelen

gelukkiger zijn

Wil je meer geluk in je leven ervaren? Er zijn een aantal dingen die je elke dag kunt doen om je geluksgevoel te vergroten. Ik deel vandaag drie van deze mooie tips met je.

Dankbaarheid oefenen voor een groter geluksgevoel

In veel spirituele tradities wisten ze het al, maar inmiddels is de wetenschap het er ook over eens: dankbaarheid werkt. Het stelt je in de gelegenheid om actief een roze bril op te zetten. Schrijf elke avond drie dingen op waar je die dag dankbaar voor was en je zult je geluksgevoel met sprongen vooruit zien gaan. Het voordeel van dankbaarheid beoefenen zit hem in de conditionering van je geest: je stelt je antenne in op wat goed en fijn is in het leven, gaat er daardoor steeds meer van zien, kansen grijpen en dat vergroot je geluksgevoel nog verder.

Wat je regelmatig oefent wordt door middel van hersenverbindingen ook echt opgeslagen in je hoofd. Je wordt letterlijk steeds beter in gelukkig zijn!

gelukkiger zijn

Het enige waar je meer van krijgt als je het deelt is geluk

Ook dit is bewezen. Als je jouw geluksmomentjes met anderen deelt vergroot je jouw eigen geluk en dat van anderen. Ten eerste is het al heel fijn om een gesprek te hebben over positieve dingen, voor iedereen die daarbij betrokken is. Je krijgt energie van zo’n soort interactie.

Je zult ook meer positieve mensen aantrekken in je leven. Anderen die ook graag met een zonnige blik naar het leven kijken en hun geluk met jou willen delen.

Wetenschappelijk is aangetoond dat woorden met een negatieve lading ruwweg vier keer zo hard aankomen bij de ontvanger als positieve woorden. Dit betekent dat je heel hard moet werken om na een negatief gesprek weer in een neutrale toestand te komen. Je merkt dit misschien niet zo makkelijk, omdat onze media bol staan van de negatieve berichtgeving en het dus ‘gewoon’ is geworden om je verzwaard te worden. Maar vaak genoeg merk je het wel: je voelt je leeg na een negatieve interactie. Het is zelfs zo dat de woorden die je gebruikt naar jezelf en anderen jouw genetisch veranderen. Je bent wat je denkt (en zegt), letterlijk.

Daarom: deel met anderen wat jou blij maakt, gebruik zoveel mogelijk positieve woorden, geef degene met wie je spreekt oprechte aandacht and if you don’t have anything nice to say, then don’t say anything.

Positief zijn betekent overigens nog steeds dat je jouw grenzen kunt trekken. Duidelijkheid (tot hier en niet verder) heeft niets met negatief zijn te maken. Sterker nog, het voorkomt dat jij of de situatie negatief geladen raakt.

gelukkiger zijn

Accepteer wat je niet kunt veranderen

Hoe rot ook, soms gebeuren er nare dingen waar we niets aan kunnen veranderen. Of het nu het verlies van een baan, het eindigen van een relatie of iets ‘kleiners’ is zoals wanneer een apparaat stuk gaat, je pijn hierover komt altijd in twee delen. Het eerste deel gaat over het verlies van iets dat belangrijk voor je was (status, geld, plezier, liefde, een product) en het tweede deel van je pijn is de mate waarin je jezelf toestaat te verzuipen in wat je overkomen is.

Je verdriet over hetgeen je bent kwijtgeraakt heeft alle recht om gevoeld te worden. Huil, wees boos, schrijf je gevoelens op en spreek erover met anderen. Verwerk wat je overkomen is en neem er de tijd voor. En ja, soms kost dat veel tijd. Soms komt de pijn over het verlies ook met vlagen. Je hoeft er van mij niet in een keer klaar mee te zijn.

Maar. Wens niet dat het anders was. Het is namelijk niet anders. Dit is wat er gebeurd is. Jij bent niet meer wie je dacht dat je was. Je leven is niet meer wat je dacht dat het was. En dat is oké. Hoe rauw het nu ook voelt. Want hoe hard je er ook voor weg probeert te rennen, de waarheid is dat dit wel je vertrekpunt is. Hoe je het ook wendt of keert.

Accepteren van het feit dat er iets gebeurd is dat jij niet kunt veranderen, geeft je een beter perspectief op het leven. Je houdt meer energie over om te werken aan nieuwe kansen, om positieve mensen en situaties op te zoeken en je kasteel te bouwen bovenop puinhopen van je oude leven / ik. Het voordeel daarvan is dat dit nieuwe kasteeltje wat hoger staat dan het vorige: je bent wijzer en ziet nieuwe problemen eerder aankomen.

Wanneer ben jij het meest gelukkig?

 

 

Laat je reactie achter

Ik ben benieuwd wat je van dit artikel vindt. Laat je het me weten?

Geef een reactie (*Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd)