Gebruik jij slechte gewoontes om niet van jezelf te hoeven houden?

  • Home
  • Gezondheid
  • Gebruik jij slechte gewoontes om niet van jezelf te hoeven houden?

Eens in de zoveel tijd val ik er weer voor. Slechte gewoontes. Bij voorkeur op een moment dat alles goed gaat en ik de hele boel op de rit heb. En dat zette me aan het denken. Welk nut hebben slechte gewoontes?

 

Na heel veel jaren zelfreflectie, werken met andere mensen en lessen van verschillende leraren ben ik tot een belangrijke conclusie gekomen over alles wat we doen: we doen het niet voor niets. Alles wat je doet, bewust of onbewust, heeft een reden.

Ook de slechte gewoontes die je hebt dienen voor jou een doel. Ze zijn een reflectie van wat je gelooft dat je waard bent, bereiken mag, noem maar op.

 

Wat is de definitie van een slechte gewoonte?

 

Een slechte gewoonte hoeft vaak aan de buitenkant niet zo dramatisch te zijn. Andere mensen denken misschien, ‘joh, waar maakt ze zich druk over?’ Dat is bij mij bijvoorbeeld het geval als het gaat over teveel chocola / suiker eten. Ik ben gezegend met een fijn lichaam waar ik ook trots op ben. Dus als ik dan tegen mensen zeg dat ik teveel snoep, is de eerste reactie, ‘Jij? Pffff… Maak je niet druk.’

Maar het gaat niet over uiterlijk. Eerder schreef ik al over verslavingen. Een verslaving, zo leerde ik tijdens mijn opleiding psychologie, is een gewoonte die je vaker doet dan je wilt. Je bent er in enige of grote mate van afhankelijk. Vaak is het gedrag ook schadelijk voor je, lichamelijk of geestelijk.

Als ik op een dag heel veel taartjes eet (and god knows that happens sometimes), doe ik mezelf daar lichamelijk in het grote geheel der dingen geen schade mee. Ik eet namelijk verder gezond, sport regelmatig, slaap goed en drink eigenlijk altijd alleen water en thee (en 1 kop koffie per dag). Mijn lichaam is dus prima in staat om die dag van veel teveel snoepen af te breken. Ik kom misschien een halve kilo aan, en die is er na een paar dagen ook weer af. De buitenwereld ziet mijn uitspatting niet eens. Maar geestelijk doe ik mezelf wel schade, omdat ik het taartje gebruik om iets dat in mij gezien wil worden weg te duwen.

Natuurlijk is de vorm van de slechte gewoonte bij iedereen anders. Urenlang Netflix, porno, winkelen, jezelf uithongeren, online pokeren, eindeloos door social media scrollen.

 

Ja sorry… Ik hou van memes

Hoe het begint

 

Al zien anderen het probleem niet, toch voel ik me rot na die berg taartjes. Waarom is dat? Kijk, ben jij op een verjaardag of zit je gezellig in een koffietentje en denk je, ‘Fijn, ik neem gewoon lekker nóg een taartje. Ze zijn zo lekker!’ Dan is er niets aan de hand.

Maar mijn taartjesuitspattingen gaan niet over hoe lekker de taartjes zijn. Vaak beginnen ze met een onrustig gevoel in mijn lichaam dat ik wil dempen. Het is zo subtiel dat ik het vaak niet door heb. Als ik goed en bewust zou opletten, dan zou ik zien dat er allemaal lichamelijke sensaties aan gekoppeld zijn (het lichaam is je beste vriend). Maar vaak zit ik juist op die momenten teveel in mijn hoofd, waardoor ik op de automatische piloot naar de bakker of de koelkast loop.

Ik doe mezelf geweld aan. Mijn lichaam en geest proberen met me te communiceren. Dat laat zich zien als onrust. In plaats van de onrust te onderzoeken, duw ik het weg met een taartje. Kun je me tot zover nog volgen? Goed, want nu is het tijd om dit gesprek echt oncomfortabel te maken 😀

 

Jezelf geen fijne gevoelens gunnen

 

Je bent je misschien al wel – vaag – bewust van de momenten waarop je een rotgevoel of -ervaring probeert weg te drukken met een slechte gewoonte. Een collega was onaardig tegen je, dus ga je naar buiten met een sigaret om (letterlijk) ‘stoom af te blazen’.  En emotie-eters zullen wel herkennen dat ze na een ruzie met hun geliefde het liefste even een zak chips open trekken.

 

Er is echter nog een stap dieper.

 

Onbewust duw je met je slechte gewoonten misschien ook veel fijne ervaringen weg. Huh? Wacht, ik zal je uitleggen hoe dat werkt.

 

 

In de basis komt het, doordat je jezelf hebt aangeleerd dat je geen recht hebt op die fijne gevoelens en ervaringen.

Als je in je jeugd altijd geleerd hebt dat het belangrijker is om voor anderen te zorgen dan voor jezelf, dan wordt dat je basishouding voor het leven. Je kreeg misschien veel complimenten van je ouders als je dingen voor hen deed, terwijl je een minder positieve reactie kreeg als jij je af wilde zonderen. Dit kan natuurlijk gaan over heel kwaadaardige of co-afhankelijke relaties. Maar veel vaker gaat het zelfs om relaties waarin de ouder, leraar of jouw eerste geliefde echt het beste met je voor had.

 

 

Een ouder die jou altijd pusht om hoge cijfers te halen wil misschien gewoon een goede toekomst voor je. In je hoofd kun je dat logisch verklaren. In je hart ontstaat een scheur. Jij wilt namelijk andere dingen van het leven, maar bent voor je gevoel van veiligheid afhankelijk van je ouders. Zij leren je waar je op mag vertrouwen. Zij zijn je ijkpunt voor veiligheid. Je kunt zo onbewust aanleren dat op de wensen van je eigen hart vertrouwen gevaarlijk is. Je hart wil spelen, maar van je ouders moet je leren (‘anders krijg je geen goede baan en kun je geen geld verdienen’).

 

Het gevolg is dat je situaties gaat wantrouwen waarin je hart zich gelukkig voelt. Als je bezig bent met creatieve dingen en het gaat heel goed. Mensen reageren positief, je krijgt er veel energie van…. Dat is precies het moment waarop je zomaar in een slechte gewoonte kunt verdwijnen.

Want: ‘shit, mijn hart is blij. Maar dat betekent dat ik onveilig ben. Dat alles nu heel snel mis kan gaan.’

 

Een rijtje kernovertuigingen die met zo’n patroon samenhangen:

  • Je kunt geen geld verdienen door vanuit je hart te leven en werken
  • Mensen vinden me alleen aardig als ik alles voor hen doe
  • Pas als ik mezelf wegcijfer ben ik een goed mens
  • Creatief werk is geen werk
  • Veel energie hebben betekent dat ik niet genoeg gedaan heb

 

Misschien kun je er nog een aantal voor jezelf verzinnen?

Waar ik voor mezelf bijvoorbeeld achter kwam is dat ik mezelf juist begin te saboteren op momenten dat het heel goed met me gaat. Als ik een aantal goed-nieuwsberichten achter elkaar heb gehad en alles lijkt te werken voor me. Juist doordat ik mijn hart volg. Wanneer ik tjokvol energie zit. Ik heb gewoon geen idee waar ik naartoe moet met al die energie en positiviteit. Het is fucking scary. En nog enger is om door te gaan op die weg van mijn hart.

‘Tot hier kan ik het handelen, maar moet ik nu echt achter mijn laptop kruipen, nog een paar stappen zetten voor mezelf en zien dat dit ook nog lukt? Maar waar is dan het einde van die weg? Durf ik echt te kijken hoe ver ik kan gaan? Weet je wat? Ik ga erover nadenken terwijl ik naar de bakker loop voor een taartje…’

Slechte gewoontes houden ons opgesloten in de kooi van onjuiste overtuigingen over wie we zijn en waartoe we in staat zijn.

 

Een waarheid als een koe

 

Our biggest fear is not that we are inadequate, it is that we are powerful beyond measure

– Marianne Williamson

 

 

Want dat betekent dat we buiten de kaders moeten leven van wat we geleerd hebben. Je zult je hart moeten leren vertrouwen.  En dan komt de vraag op: ben jij bereid je schijnveiligheid op te geven?

 

 

Liefs, Nien

 

 

 

Laat je reactie achter

Ik ben benieuwd wat je van dit artikel vindt. Laat je het me weten?

Blog Comments

Herkenbaar. Idd als het een tijdje goed gaat dan denk je hoelang nog. Straks komt er terug narigheid over me heen. En idd als je je slecht voelt ga je snoepen , maar waarom dan toch eens niet
Vroeger meegekregen dat je vooral je moet doorgaan en doorgaan. Vroeger toen ik een slechte toets had dan kreeg ik gewoon op mijn donder ipv , volgende keer zal het wel beter zijn. Boeken mocht ik niet lezen. En als ik dan voor school een MOEST lezen was dit niet leuk. Nu weet ik dat mijn liefde voor boeken er al altijd is geweest (waarschijnlijk omdat ik dan eff in mijn eigen fantasiewereldje kon zijn).
Nu vind ik echt rust in een goed boek. Ik hoop en denk wel dat ik naar mijn kinderen toe hen op een goeie manier steun. 2 van hen zitten ondertussen al in de unif en ik laat hen gewoon hun gangetje. En wat zie ik ze doen het echt goed.
En JA een taartje of snoep mag wel zolang het je toch eff die troost kan brengen. Weet je morgen bak ik gewoon Brownies en mss nog een andere taart vooral voor de studentjes. En ik vind bakken geen werk maar ontspanning. Maar dat ziet mijn man dan weer niet als ontspanning .

Superartikels Nienke heb er al heel veel aan had!!!

En vooral ben ik blij dat ik volledig anoniem hier kan reageren. Zelfs mijn gezin kan dit niet zien omdat ik het via een appart emailadres kan doen.

Ja, ik snap heel goed hoe fijn het kan zijn om anoniem te kunnen reageren. Daarom biedt de site ook die mogelijkheid 🙂 Onthoud dat je alleen een goede moeder kan zijn als je ook goed voor jezelf zorgt! Wat fijn dat je de liefde voor boeken weer terug mag vinden nu, op een ontspannen manier.

Geef een reactie (*Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd)