Hoe vind je geluk?

geluk levensgeluk vrijheid

Ik ben super ongelukkig geweest en super gelukkig. Zoals jullie wel weten uit het verhaal over mijn burnout en de artikelen waarin je kunt lezen hoe ik nu in het leven sta, heb ik beide kanten van het spectrum meegemaakt. Momenteel bevind ik me in een heel positieve flow. Ik heb een fijne relatie. Ik heb een fantastische baan en werkomgeving, een blog waar ik graag mee bezig  ben en mag me yogadocent noemen. In mijn huis en woonplaats voel ik me goed, en de relatie met vrienden en familie is goed. Maar hoe vind je geluk? Welke dingen kun je zelf doen? Zelfs als de omstandigheden om je heen allemaal negatief lijken te zijn.

Allereerst wil ik graag beginnen te zeggen dat ik al het onderstaande niet zou opschrijven als ik het niet zelf ervaren had. Ik weet hoe het voelt om het gevoel te hebben dat heel je wereld wankelt en iedere steen waar je je op weg naar boven aan vast grijpt  lijkt los te laten. Op het zwartst van mijn nacht had ik de volgende problemen:

  • Gedoe met mijn huisbaas
  • Een burnout
  • Een onverwerkte, rommelig verbroken ex-relatie
  • Mijn huidige vriend zat in China
  • Ik had geen werk meer
  • Ik had 4.000 euro schuld (o.a. doordat ik na mijn ex-relatie opnieuw moest beginnen, verhuizen etc.)

Ik som het voor je op. Niet omdat ik me terug wil laten slepen in het gevoel van die periode, maar om tegen jou te zeggen: ik begrijp het. En weet je wat ze zeggen over het zwartst van de nacht? Het kan daarna alleen maar lichter worden.

geluk vinden

Het leven is een cirkel

Het is heel belangrijk dat je dit begrijpt. Het leven is een cirkel van leven en dood. Alleen in onze cultuur zijn we zo gewend geraakt aan het idee dat het alleen maar goed is als we ‘vooruit’ gaan, dat we de waarde van stilstaan en afbreken niet meer kennen. We denken dat het leven een grote stijgende lijn moet zijn. En dus, iedereen die niet omhoog gaat, is een loser. Dus voel je je extra ongelukkig als het tegen zit. Ik wil je graag een andere manier bieden om te kijken naar wat er gebeurt in je leven.

De dood is door de jaren heen weggepoetst uit ons leven. We willen niet geconfronteerd worden met het verval van dingen. Denk maar aan simpele voorbeelden als plastische chirurgie, appels zonder vlekjes en met een kunstmatig glanslaagje in de supermarkt, of dat oudere mensen in de ogen van de maatschappij geen waarde meer hebben. Verval, afscheid, de dood: ze confronteren ons met onze eigen kwetsbaarheid. Kwetsbaarheid mag niet meer. Iedereen moet sterk zijn (misschien ook daarom het taboe op dingen als burnout, depressie etc.). In mijn ogen sluit dit ons af van anderen. Het niet kwetsbaar mogen en kunnen zijn sluit je af van werkelijke groei.

Nu, laat me beginnen bij die oudere mensen. Het is namelijk de perfecte metafoor. In veel niet-Westerse culturen worden ouderen gezien als wijze mensen. Degenen die de weg al hebben gelopen. Daar kun je lessen van leren. Ze zijn ons voor gegaan. Ze kunnen ons advies geven, zodat we niet iedere keer alles opnieuw zelf hoeven uit te vinden. In dat licht is het eind van een leven iets moois: het geeft een jonger leven inzicht in hoe hij / zij obstakels kan overwinnen en tot bloei kan komen.

Hetzelfde kan opgaan voor je eigen leven. Schrik niet als dingen fout gaan. Als je in de put zit. Als bepaalde zaken tot een eind komen. Het is het eind van een cyclus. Het eind van een deel van je leven. En net als bij het voorbeeld van de ouderen: als je in staat bent te luisteren naar de wijsheden die je kunt leren uit alles wat je in dat deel van je leven hebt meegemaakt, zul je in het volgende deel van je leven nog groter kunnen groeien. Daarom is het van zulk wezenlijk belang dat we als maatschappij weer gaan accepteren dat dingen fout kunnen gaan of op hun eind kunnen lopen. Je faalt, zodat je kunt leren en daarna een grote sprong voorwaards kunt maken. Luister maar naar alle grote sprekers op Youtube: Les Brown, Eric Thomas, Arnold Schwarzenegger, Alan Watts. Mensen van verschillende pluimage, die allemaal op hun eigen manier hebben geleerd dat het noodzakelijk is om te kunnen leven met succes en falen, met begin en eind. Het leven is geen rechte lijn omhoog. Het is een cirkel.

geluk vinden

Hou niet vast aan wat je niet kunt beheersen

Dat vloeit voort uit het voorgaande. Stel dat die cirkel waar ik het net over had uit water bestaat. Water dat in een oneindige stroom ronddraait. Wat gebeurt er op het moment dat jij geen afscheid kunt nemen van bepaalde dingen die je dacht dat je was / had / kon? Je houdt je krampachtig vast aan de laatste beetjes die je nog in handen hebt. Je bouwt een dam middenin die cirkel van leven. Je wilt blijven waar je bent. Je gaat enorm achter je (ex-)partner aan, controleert zijn e-mail of Facebook. Of je gaat nóg harder werken om alles op kantoor voor elkaar te krijgen of je zinkende bedrijf van de ondergang te redden (terwijl er drie gaten in de boeg zitten en het water aan je knieën staat).

Laat los.

En ik weet zeker dat terwijl je dat ene zinnetje las er een soort opluchting over je heen kwam. Weet je hoe dat komt? Achter die dam die je hebt gemaakt is zich een enorme muur van water aan het opbouwen. De kracht van de cirkel is namelijk dat deze oneindig is. Je kunt het water niet stoppen. En met dat krampachtig vasthouden bouw je een enorme innerlijke druk op voor jezelf. De druk van het water van jouw leven, dat verder wil stromen. Dit is ook hoe een burnout / crisis / groot probleem ontstaat. Het water wint altijd. De levensstroom beukt met geweld tegen jouw zelfgemaakte dammetje tot deze uiteindelijk breekt. En dan word je overspoeld door een enorme golf van oud, tegengehouden leven. Het verdriet waar je niet mee gedeald hebt. De wensen en dromen die je eigenlijk voor jezelf had. En kun je dus alsnog afscheid gaan nemen van alles dat jou niet dient. En op zichzelf is daar niets mis mee. Het geeft alleen wat meer rommel. En er is een makkelijkere manier. Neem op tijd afscheid. Pas je levensinrichting op tijd aan.

Laat los.

geluk vinden

Volg je positieve energie

Ik vind dat een wat begrijpelijkere term dan ‘volg je hart’. Maar ik bedoel hetzelfde. Vind hetgeen waar je blij van wordt en doe dat. Investeer er in. Lees boeken die daar over gaan. Vind een club of groep, online en offline, waarbij je je aan kunt sluiten. Begin vrijwilligerswerk in dat veld. Schrijf artikelen over dat wat jou na aan het hart is (dat is wat ik doe). Praat erover met andere mensen. En wie weet kun je er geld mee verdienen. Ik zeg altijd tegen mijn studenten: ‘geld verdienen kan op allerlei manieren. Gelukkig zijn kan maar op 1 manier: zijn wie je bent. Dus als het moet, dan neem je een bijbaan bij de HEMA om de huur te betalen. In ieder geval heb je dan tijd genoeg om de dingen te doen waar je happy van word.’ Ik zeg niet dat je (grote) financiële risico’s moet nemen. Maar wel dat je je nooit moet laten vastzetten in een baan die al je tijd en energie opslokt, waardoor het meest werkelijke deel in jou dood gaat. Of je vindt een baan waar je van houdt, of je vindt een baan die geen negatieve energie brengt en prima functioneert als basisinkomen. Zodat je daarnaast tijd hebt om te bouwen aan je droom.

Verminder negatieve energie en investeer in positieve energie

De wet van de aantrekkingskracht: dat wat jij zoekt, zoekt jou ook. Als twee magneten die op elkaar af vliegen. Ik daag je uit om hier over een periode van twee maanden een experimentje op te doen voor jezelf. Anders klinkt het als hocus pocus en denk je vast dat ik onzin uitkraam. Maar ik heb het zelf ervaren. En ik heb inmiddels teveel andere mensen horen vertellen over hun ervaringen hiermee om er niet meer in te geloven. Het is simpel.

Omring jezelf met dat wat jouw positieve energie stimuleert en verminder alles in jouw leven dat jou voedt met negatieve energie. En als je problemen hebt, zoals ik hierboven over mijn situatie een paar jaar geleden aangaf, begin die dan te injecteren met positieve energie.

Ik kijk geen nieuws meer. Ik kijk geen gewelddadige films meer. Ik luister niet meer naar muziek die gaat over andere kwaad doen. En dit komt van een vrouw die voor werk en privé veel bezig was met de (politieke) actualiteit, wiens favoriete film Platoon was en die veel gangsterrap luisterde. Maar om uit mijn problemen te komen had ik geen agressie nodig. Ik had lichtheid en plezier en positiviteit nodig.

Ik begon mezelf te ontdoen van alles wat ik niet nodig had, en verkocht het of gaf het weg. Kleding, meubels, boeken, alles wat niet hoorde bij wie ik van binnen voelde dat ik was. Alles wat me naar beneden trok. En het geld dat ik daarmee verdiende stopte ik in het aflossen van mijn schuld of investeerde ik in dingen die me mee omhoog konden trekken (zoals mijn yoga opleiding).

Besef dat dit proces leuk is

Het is alleen maar klote als je je rot voelt en geen uitweg ziet. Maar als je gaat doen wat ik hierboven heb beschreven, zou het zomaar zo kunnen zijn dat je er plezier in gaat krijgen. Hoe fijn is het om alles uit je leven te gooien wat niet (meer) past bij wie jij bent? En om te gaan investeren in jouw werkelijke ik? En weet ook dat alles goed is. Het hoeven geen grootse gebaren te zijn. Natuurlijk kun je meteen een opleiding gaan doen, zoals ik heb gedaan, omdat het goed voelt. Maar soms is het al genoeg om te beginnen met je aanmelden voor een leuke online discussiegroep (Facebook, Linkedin, fora of blogs). Het hoeft geen geld te kosten. Zo lang je er maar tijd in steekt. Laad jezelf op met positiviteit. Omring jezelf met dat wat jou gelukkig maakt. Dat werkt als een katalysator. Een magneet die nog meer van die positiviteit aantrekt. Dan vind je geluk.

Laat je reactie achter

Ik ben benieuwd wat je van dit artikel vindt. Laat je het me weten?

Geef een reactie (*Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd)