Iedereen heeft een ego

ego

Een groot ego hebben. Dat gaat over arrogantie, toch? Jezelf groter maken dan je bent? Dat is althans wat ik altijd dacht. Tot ik mijn opleiding tot yogadocent ging volgen en erachter kwam dat ‘ego’ over veel meer gaat en dat het resultaat van een te aanwezig ego ook kan zijn dat je jezelf heel klein maakt.

Wat is het ego?

Het ego is de verzameling van ervaringen die jij in je leven op hebt gedaan en de opvattingen en patronen die je daar aan over hebt gehouden. Eigenlijk alles waar je aan gehecht bent. Je overtuigingen, de dingen waar je trots op bent of waar je je voor schaamt, je angsten en je oordelen.

Hoe herken je ego?

Als iets je van binnen spanning oplevert, dan is het ego aan het werk. En omgekeerd, daar waar je ontspanning voelt is het ‘grotere’ deel van jou aanwezig. Sommigen noemen dat God, het Universum of simpelweg een diepere connectie met je-Zelf.

Een vorm van ego die gemakkelijk te herkennen is, is de innerlijke criticus. Een bozig, angstig of zeurderig stemmetje dat je vertelt dat je iets niet goed hebt gedaan of überhaupt niet goed genoeg bent. Bijbehorende gevoelens zijn angst, depressiviteit, zenuwachtigheid of boos op jezelf zijn.

Ego kan zich ook tonen als een superioriteitsgevoel. De arrogantie die mensen vaak verstaan onder ‘een groot ego hebben’. In het Engels wordt iemand die zich vaak in die ervaring bevindt ook wel een ‘airhead’ genoemd. En in het Nederlands zeggen we dat je naast je schoenen gaat lopen.

Dat zijn mooie zegswijzen, want ze refereren aan de neiging van ego om helemaal in het hoofd te gaan zitten. Je bent niet meer geaard. Dit geldt overigens ook voor wanneer je

Soms is het lastig om het onderscheid tussen ego en Zelf te zien. Ego is een kameleon die zich graag verstopt in dagelijkse gedachten en ervaringen.

ego

Wanneer ego zich verstopt

Naast de duidelijk schreeuwende stem van ego, kent ego ook subtielere trucjes. Het is daarom belangrijk dat jij deze subtiele taal leert spreken. Het ego is een kind dat zichzelf steeds aanpast om geaccepteerd te worden.

Ik begon al te vertellen dat het grootste verschil tussen ego en Zelf is: spanning vs ontspanning. Met ontspanning bedoel ik niet ‘ontlading’. Ik bedoel een vanzelfsprekend gevoel van rust in de gedachten en gevoelens die je hebt en de dingen die je onderneemt.

Waartoe dient ego?

Is ego slecht? Moeten we er zo snel mogelijk vanaf? Nee, dat is niet wat ik wil zeggen. Probeer bijvoorbeeld dat rotgevoel maar eens weg te duwen. Dat levert alleen nog maar meer spanning op. Erken daarom ego voor wat het is en gebruik ego als een instrument om te zien wat jij nog maar leren en helen in jezelf.

Ego is een aapje en dat aapje heeft trucjes geleerd. Jij bent de meester van het aapje (ook al kan deze knap lastig om je oren springen en schreeuwen). Om de aap tot rust te brengen, moet je zien welke trucjes het heeft aangeleerd en het langzaam maar zeker leren te ontspannen en trucjes aan te leren die beter zijn. Herconditionering. Het heeft geen zin om tegen de aap te schreeuwen of hem op te sluiten. Daar wordt hij alleen maar nog panischer en schreeuweriger van.

De trucjes die je ego-aap heeft aangeleerd hebben veel te maken met zelfbescherming. Zo leerde je dat je ‘goed’ was als je netjes op het potje pieste en ‘stout’ als je met je vingers in de koekjestrommel zat. Eigenlijk ziet ons hele leven er zo uit. Aangeleerde constructen van goed en fout. Je ego kan daarom de stem van je vader of moeder aannemen, van al lang vergeten klasgenootjes, televisieprogramma’s en reacties van vreemden. Ego begint bij het gevoel niet volledig jezelf te kunnen of mogen zijn en daarbij het gevoel dat Jij, het goddelijke authentieke deel van jou, niet gezien wordt. Dit is een fundamentele pijn en ego verdedigt zich daartegen.

Het verneukeratieve is dat zo lang je deze patronen van verdediging volhoudt, je jezelf blijft vertellen dat je er niet mag zijn. De mensen en ervaringen die hiermee te maken hebben kunnen al lang in het verleden liggen, maar jij blijft jezelf aanpassen om voor je gevoel maar mee te tellen.

Dit ‘willen meetellen’ en ‘gezien willen worden’ is precies de reden dat er geen verschil is tussen iemand die zich arrogant opstelt en iemand die zichzelf heel klein maakt. De arrogante persoon maakt zichzelf zo groot dat hij niet over het hoofd gezien kan worden, en zegt in feite ‘ik heb niemand nodig’. De kleine persoon cijfert zichzelf weg om geen kritiek te krijgen en zodoende buiten gesloten te worden. De arrogante persoon heeft misschien te vaak gehoord dat hij goed is, omdat hij bepaalde dingen kan of doet (een voorwaardelijke liefde, dus, want wie ben je dan zonder dat goede gedrag). De kleine persoon heeft geleerd alleen mee te tellen als deze zich vormt naar wat anderen willen. Beiden beschermen zichzelf tegen de pijn van afwijzing.

ego

Het voordeel dat jij hebt als je jouw ego leert begrijpen

Ik zei al eerder dat het belangrijk is om de subtiele taal van je ego te leren spreken. Als je begrijpt waarom je ego zichzelf in bepaalde situaties wringt, dan kun je zien welke behoefte er onder dat gedrag ligt. Die behoefte komt voort uit een pijn of een tekort dat je in het verleden hebt gehad.

Je hoeft jezelf niet langer te vertellen dat deze pijn of tekort nog steeds deel uitmaken van je leven.

Als je ziet wat je werkelijk voelt kun je dit gemis voor jezelf rechtzetten. Let goed op de woorden die je gebruikt, de dingen die je koopt, de afspraken die je maakt en wat je doet. Voelt het fijn, ontspannen? Of gaat het gepaard met een verstrikt gevoel. Een ‘ik moet dit zo doen, want anders…’ of een ‘ik heb dit nodig om me goed te voelen…’?

Koopgedrag vind ik altijd een leuke indicator om duidelijk te maken op welke geniepige wijze ego jouw zelfbeeld kan beheersen. Je kunt een jurk kopen, omdat je het geld hebt en de jurk erg leuk vindt. Je kunt de jurk ook kopen, omdat het tijdelijk je zelfbeeld positief beheerst. Het geeft je even die kick of ontlading die je nodig hebt omdat je op een diepere laag nog niet helemaal lekker in je vel zit.

Wees niet boos op jezelf als je weer eens een afspraak maakt of afzegt, omdat je je laat leiden door angsten of verkrampingen. Of wanneer je die jurk stiekem wel een beetje gekocht hebt om iets aan jezelf te bewijzen. Wees blij dat je ziet dat er iets onder deze patronen ligt. Daar kun je nu mee aan de slag. Dat gaat misschien met vallen en opstaan, maar hoe meer je ermee bezig bent, hoe bewuster jij je zult worden van wie je werkelijk bent en wat goed voor je is.

De gevolgen van ego begrijpen

De kans is groot dat er mensen, spullen, misschien zelfs een baan of huis zullen wegvallen uit je leven wanneer je op een diepere laag dingen gaat oplossen met jezelf. Begrijp dan dat dit goed is, al kan het in het begin pijnlijk zijn. Je wordt meer jezelf. En je zult daardoor op den duur ook weer gezondere relaties, een fijnere baan of huis aantrekken.

De kunst is om sterk te blijven. Zeker in het begin zal ego je terug die relaties in willen sleuren. Blijf ademen. Mediteer. Sport. Sta op tijd op en ga op tijd naar bed om zoveel mogelijk basisontspanning in je leven te hebben. Met discipline en eerlijkheid volgt al het andere <3

 

 

 

 

Laat je reactie achter

Ik ben benieuwd wat je van dit artikel vindt. Laat je het me weten?

Geef een reactie (*Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd)