Ik ben jarig! Dit zijn 31 levenslessen die ik leerde in 31 jaar

  • Home
  • Mindstyle
  • Ik ben jarig! Dit zijn 31 levenslessen die ik leerde in 31 jaar

 

Vandaag, 3 juni, ben ik 31 jaar oud geworden. Joepie! En wie jarig is trakteert, dus hou de site in de gaten. Een van de komende dagen komt er een winactie online. Maar nu eerst 31 levenslessen die ik de afgelopen jaren heb geleerd.

1. Je gaat door fases

 

Het leven is nooit altijd maar groei. Het is ook niet altijd maar een grote treurnis. Het is zoals ze zeggen: na regen komt zonneschijn. En tsja (zoals we vandaag zien met het weer buiten) na een lange zonnige periode komt er ook weer regen. Hoort erbij. De regen maakt alles schoon en voedt de bodem. Klinkt misschien gek als je diep in de put zit, maar het is echt ergens goed voor. Je gaat back to basic om te ontdekken wat je nu écht wilt. Ik leer steeds meer genieten van zowel de dalen als de pieken.

 

2. Andere mensen hebben niets te zeggen over jouw leven

 

Ik wilde het iedereen altijd naar de zin maken. Klinkt misschien gek, want ik ben ook eigenzinnig en maak toch ook veel gedurfde, eigen keuzes. Maar ik ben ook altijd heel bang om andere mensen teleur te stellen. Meer in de kleine dingen. Als ik niet naar een verjaardag kom bijvoorbeeld. Of zoals vandaag: ik heb mijn telefoon uit staan, omdat ik gewoon op mijn verjaardag helemaal me-time wil (met JB). Dan ben ik toch bang dat andere mensen zich dan buiten gesloten voelen of het raar vinden dat ik niet bereikbaar ben op mijn verjaardag. Ik leer dat steeds beter los te laten.

In de grotere dingen ben ik er al langer goed in. Hoe ik mijn dag inricht, welke carrière ik kies, welke haarkleur ik heb (of dat ik het kort knip). Als ik voel dat ik iets echt op een bepaalde manier wil doen voor mezelf, dan doe ik dat ook.

 

3. Er zijn heel veel verschillende soorten mensen

 

En je hoeft ze echt niet allemaal aardig te vinden. Ze hoeven jou ook niet allemaal aardig te vinden. Met sommige mensen heb je meteen die ‘vibe’, anderen niet. Dat betekent niet dat de een meer of minder is, je matcht gewoon niet helemaal lekker (of helemaal niet). En dat is oké.

 

4. Volg je hart

 

Als je niet goed weet wat je wilt, doe het eerste kleine ding dat in je opkomt. Je weet nooit waartoe het kan leiden. Doe niet van tevoren iets al af als ‘onrealistisch’ of ‘te frivool’. Just enjoy life, man. Simpel voorbeeld: ik zat een beetje in een dip en voelde toen dat ik wilde gaan paardrijden. Dat ben ik gaan doen. Zes maanden later doe ik het nog steeds en elke keer als ik er van terugkom heeft het me wat opgeleverd. De ene keer ontdek ik (door de communicatie met het paard) dat ik beter mijn grenzen aan mag geven. Een andere keer is het gewoon dat ik na zo’n heerlijke les boordevol energie terugkom.

 

5. Durf een grote sprong te wagen

 

En als dat hart je dan uiteindelijk naar een plek leidt waar je een grote sprong moet wagen…. Spring dan! Het is bij mij tot nu toe altijd goed uitgepakt. Mijn zelfstandig ondernemerschap is daar een groot voorbeeld van.

 

6. Neem niet alles zo serieus

 

Ik moest van mezelf altijd dingen doen die ergens toe leiden. Alles kunnen overzien. Dat heb ik losgelaten. Daarvoor in de plaats gekomen is genieten van de dingen die ik doe en durven uitproberen.

 

7. Sleep is NOT overrated

 

Tien jaar geleden leefde ik volgens het mantra (geërfd van mijn opa en vader): ‘er zitten 24 uur in de dag en dan heb je nog de nacht’. Ik duwde altijd maar door. Tegen de klippen op. Oh ja, en slapen deed ik dan ‘erbij’. Slaap kon soms zelfs voelen als tijdverlies. Inmiddels geniet ik van mijn slaap. Die is me heilig. Ik maak standaard 8 uur per nacht en zet geen wekker meer (dat is met mijn werk misschien wat makkelijker). Een goede nachtrust is daarbij wetenschappelijk bewezen een belangrijke buffer tegen allerlei lichamelijke en geestelijke ziektes.

 

8. Doe meer dingen waar je blij van wordt

 

Maakt niet uit of het klein of groot is. Doe elke dag iets waar je blij van wordt. Dat levert energie op!

 

9. Herinneringen zijn belangrijker dan spullen

 

Yup… Ik was dik winkelverslaafd een paar jaar geleden. Probeerde mijn geluk te vinden in een jurk. Soms is dat leuk. Maar dit jaar heb ik besloten te investeren in herinneringen in plaats van spullen. En die etentjes met vrienden, paardrijlessen, leuke dingen doen met mijn vriend, trainingen van bijzondere leraren… Het levert me ZO VEEL MEER op. Dan bouw je echt aan je eigen binnenkant. Je transformeert jezelf vanbinnen, in plaats van enkel het plaatje aan de buitenkant.

 

10. Wees eerlijk over wat je wilt en voelt

 

Gaat een beetje terug naar punt twee. Soms wilde ik mensen zo graag niet teleurstellen dat ik vergat wat ik eigenlijk zelf voelde. Inmiddels doe en zeg ik meer wat ik echt voel. En probeer ik meer te checken bij mezelf wat ik wil als iemand me een vraag of uitnodiging stelt.

 

11. Angst is een slechte raadgever

 

Angst komt altijd voort uit verkramping. Als je handelt vanuit angst, kun je de dingen in dat moment niet goed overzien. Dat kan nooit goede resultaten opleveren. Eerst een beetje afstand nemen, eventueel alle zorgen opschrijven en dan later pas een beslissing nemen. En soms is geen beslissing de beste beslissing.

 

12. Geniet van de kleine dingetjes

 

Een van die dingen zijn voor mij de seizoenen. Ik geniet van uit mijn werkraam kijken en de blaadjes aan de bomen van kleur zien veranderen. Of vogels nestjes te zien bouwen. Geluk zit echt al in die hele kleine dingen en ik durf te wedden dat jij ze ook kunt vinden zonder iets aan je dag te hoeven veranderen. Opletten hoe de lucht er van dag tot dag uitziet. Langs de fijne koffiezaak voor echt goede koffie. Of een eigen doosje luxe thee in je werklade bewaren in plaats van de thee uit de automaat te drinken.

 

13. Tijd voor jezelf nemen is noodzakelijk, niet egoïstisch

 

Soms moet je gewoon even op jezelf zijn. Een uurtje, een dag of een week. Dan kun je herijken, je batterij opladen en daarna weer de wereld ingaan. Doe je het niet, dan ga je helemaal leeg en kun je er niet meer voor jezelf of een ander zijn.

 

14. Grote dromen, kleine doelen

 

Ieder jaar maak ik een vision board: mijn grote droom. Wat wil ik dit jaar aantrekken in mijn leven? Daar staan bijvoorbeeld mooie reizen op, maar ook een bepaald inkomen en woorden zoals ‘moed’ en mooie quotes van mensen. Vaak weet ik van de helft van die dingen niet hoe ik ze ga bereiken. Maar het helpt me onderweg om door het jaar kleine doelen te stellen die naar die grotere dingen toe leiden. En bewust te blijven zien waar ik ja en nee tegen moet zeggen.

 

15. Je kunt alles bereiken wat je wilt…

 

Ouderenmishandeling in het Regeerakkoord krijgen in 2010? Check! Een hele Career Service opbouwen voor een universitaire faculteit? Check! Fijne, liefdevolle relatie met de man van mijn dromen? Check! Een eigen bedrijf opbouwen? Check!

 

16. …Al gaat niet alles precies zoals je verwacht

 

Ouderenmishandeling: het is gelukt, maar ik heb daar zo mijn alles aan gegeven dat ik uiteindelijk compleet overwerkt was. Career Service opbouwen voor de faculteit? Was ik nooit gaan doen zonder mijn burn-out, waardoor ik opnieuw moest kijken wat ik wilde van het leven (ik kwam dus uit de lobby voor ouderen). Fijne, liefdevolle relatie? Daarvoor heb ik eerst mijn hart flink gebroken gehad. En tijdens de relatie ging JB een jaar naar China en kreeg ik een burn-out. En in 2015 hebben we een flinke dip gehad, waar we nu sterker dan ooit uit zijn gekomen.

Life is life. Wees dankbaar voor zowel de zegeningen als de lessen.

 

17. Durf dingen aan het toeval over te laten

 

Als je alles vastspijkert kunnen er nooit spontaan mooie dingen ontstaan. En als de boel dan misgaat ben je misschien wel helemaal in paniek, omdat je plan heeft gefaald. Just go with the flow en durf als het er op aankomt beslissingen te maken waar je hart een sprongetje van maakt.

 

18. Je bent niet verantwoordelijk voor andermans emoties

 

Deze heb ik van Bart, een vriend van me. Leidt ook weer een beetje terug naar punt twee. Ik hoef niet altijd alles van andere mensen te dragen. Ik kan aanwezig zijn voor hun verhalen, maar ik hoef het niet voor ze op te lossen. Dat moet ieder voor zichzelf doen.

 

19. Geef je innerlijk kind de ruimte

 

Meer spelen. Meer gekke dingen doen. Juist de dingen doen waarvan je tegen jezelf misschien zegt, ‘maar zo ben ik toch helemaal niet?’ terwijl er ergens wel een klein verlegen kindje hoopvol zit te kijken of ze mee mag spelen. Gewoon doen. Gewoon gaan. Join the fun!

 

20. Je bent waardevol

 

Zo zo waardevol ben je. Dit is een ontzettend belangrijk inzicht. Heb liefde voor jezelf. Voel je eigenwaarde.

 

21. Je mag fouten maken

 

Yep. Je mag fouten maken. Keihard op je bek gaan. Niet zeker weten of je de juiste beslissing neemt. Iets doen waarvan je stiekem van tevoren al wist dat het niet de beste keuze was. Je zult er van groeien als mens.

 

22. What if this bitch is your blessing?

 

Deze is van vriendinnetje Dinja. Wat nu als hetgeen waarvan je denkt dat het een TOTALE ramp is…. Uiteindelijk het beste blijkt te zijn wat je kon overkomen? Mijn burn-out is daarvan een prachtig voorbeeld. Moet je kijken wat er allemaal uit gegroeid is uiteindelijk. Jongburnout.nl heeft inmiddels 22.000 + unieke bezoekers per maand, ik geef op allerlei plaatsen leuke trainingen en ik heb super leuk contact met de mensen die het platform volgen. Daar bovenop heb ik leren luisteren naar mijn eigen hart, lichaam en behoeften en kan ik steeds beter de keuzes maken die bij me passen.

23. Groei ligt aan de rand van je comfortzone

 

Als je doet wat je altijd deed, zul je krijgen wat je altijd kreeg. En als je wilt groeien, zul je een stapje moeten zetten (al is het nog zo klein) buiten de lijntjes die je nu al kunt overzien.

 

24. Vier je successen

 

Het vieren van je successen is zo super belangrijk om positieve energie te houden in de dingen die je doet. Wees trots op wat je bereikt. En als je dat nog niet helemaal kunt voelen, koop dan op zijn minst een taartje als je die mijlpaal bereikt. Overigens bepaal je zelf wat een mijlpaal is. Wat voor een ander normaal is, kan voor jou een overwinning zijn. Dat laatste is het belangrijkste.

25. Vier andermans successen (ook van je concurrenten)

 

Wees niet die persoon die met opeen geklemde kaken of een zuur gezicht van een afstandje kijkt naar het feestje van een ander. Wees deel van het feestje. Feliciteer hem of haar. Mensen zullen nooit onthouden wat je zegt of doet, maar wel het gevoel dat je ze geeft. Je wilt niet die persoon zijn die de ander het licht in de ogen niet gunt. Daar word je zelf niet blij van en de ander ook niet. Als iets een ander ten deel valt in plaats van jou, hoe graag jij het ook wilde hebben… This was never meant to be yours. Voor jou liggen er andere dingen klaar. Het leven is vol overvloed. Gun een ander dus zijn deel. Dan kun je ook beter zien wat jouw deel is.

 

26. Verdriet = woede = pijn

 

En als je je vooral dof en ongevoelig voelt, dan is het sommetje: dof = verdriet = woede = pijn.

Bepaal in welke laag je zit en probeer de laag daaronder te voelen. Dit kun je simpelweg doen door op de bank of in bed te gaan liggen of in een comfortabele stoel te zitten. Focus je aandacht op je hart en adem een aantal keer ruim in en uit. En focus daarna op waar je in je lichaam de dofheid, verdriet of woede voelt. En hoor, voel dan wat er opkomt. Soms zijn het woorden en soms zijn het beelden. Je zult merken dat je eerst je verdriet tegenkomt je zo laag na laag kunt afpellen. Soms gaan hier wel uren, dagen of zelfs maanden overheen, hoor.

 

28. Met huilen maak je lekker schoon schip

 

Huilen is goed. Het helpt om al die vastzittende brokstukken los te maken. Dus moet je huilen? Laat het lekker stromen.

 

29. Het lichaam is je beste vriend

 

Je lichaam kan niet liegen. Het zal je heel duidelijk vertellen wat wel of niet fijn is voor jou. Leer je de signalen van je lichaam kennen en het wordt al snel makkelijker om ja of nee te zeggen op dingen.

 

30. Geef jezelf ongelimiteerde groeiruimte

 

Omdat we dus allemaal door fases gaan word je ook steeds weer een nieuwe versie van jezelf. Heb niet het gevoel dat je vast moet blijven zitten in een oude versie. Voor jezelf of een ander. Geef jezelf toestemming om te groeien.

31. Vertrouwen is de sleutel tot alle geluk

 

Soms (vaak) weet je nog niet waar dingen toe zullen leiden. Je neemt een sprong in het diepe en… het lijkt een tijd lang alsof je maar blijf vallen! Geen reden voor paniek. Het vangnet komt echt. Soms kost het gewoon wat tijd. Heb vertrouwen en ontspan. Vertrouwen is het tegenover gestelde van angst.

 

Wat zijn jouw levenslessen?

 

Liefs, Nien

 

 

Laat je reactie achter

Ik ben benieuwd wat je van dit artikel vindt. Laat je het me weten?

Blog Comments

Eigenlijk te laat, maar gefeliciteerd met deze prachtige leeftijd! Ik heb op 3 juni ook een aantal kaarsjes mogen uitblazen en dat heb ik samen met mijn dierbaren mogen doen. Ik hou van 3 juni

Wat leuk dat we op dezelfde dag jarig zijn! Jij ook nog gefeliciteerd 😀

Hoi nien, heel herkenbaar dit. Ik wilde ook graag door iedereen aardig gevonden worden, daardoor ging ik veel mensen pleasen. Vraag me nog steeds af waarom en soms huil ik ineens weer. Met periodes. Vond dat altijd zo zwak ofzo. Maar laat het wel lekker.
Bij alle beslissingen wat ik deed en soms eig nog steeds doe( moet ik nog leren kan niet alles tegelijk hihi) denk ik.. wat zullen anderen er van vinden? Ben daar best nog wel mee bezig. Dat is echt het lastigst.

Voor nu wens ik je nogmaals een hele fijne verjaardag en geniet er van. Wat fijn dat je nog op deze dag een blog deelt

Liefs!

Thanks, Ratna. Enne… onder ogen zien dat je altijd eerder voor anderen klaar staat dan voor jezelf is de eerste stap!

Heel mooi! Ik herken me in veel van de levenslessen die je omschrijft, ik ben er zelf nog erg mee bezig en leer nog elke dag heel veel.

Ik ben op reis geweest, wat me heel veel inzichten heeft gegeven en waardoor ik veel dichter bij mijn gevoel kwam. Ik voelde veel beter mijn grenzen en mijn behoeftes, waardoor ik ook meer ontspande, beter sliep en meermee energie kreeg. Ik oordeelde niet meer zo als ik rust nodig had, omdat ik wist dat als ik mezelf de rust zou gunnen er vanzelf weer energie zou komen. Zo kwam ik in een soort flow en begon ik ook echt keuzes te maken die goed waren voor mij. Maar op een dag ging ik weer even over mijn grenzen en leek ik weer compleet te verkrampen (in mijn nek, keel en schouders). Ik voelde niet meer zo goed wat ik wilde en waar ik behoefte aan had. Ik was uit de flow. Dit houd nu alweer een week aan eb ik merk dat ik erg terugschiet in oude gewoontes (verzetten, worstelen, hard zijn voor mezelf en oordelen). Dit wordt natuurlijk een soort vicueuze cirkel en ik kwam tot het inzicht dat ik mezelf eigenlijk helemaal geen geluk gun. Maar mijn lichaam blijft zo verkrampt en ik weet niet goed wat het me probeert te vertellen. Heb je tips?

Liefs

(En heb je toevallig mijn mail al gelezen?:)

Hi Tessa,

Yes, ik heb je mail gezien. Ik heb het heel druk en krijg ontzettend veel berichten. Deze week vertrek ik naar de VS voor een training van een van mijn leraren. Daarna ga ik proberen even een moment te vinden om je te antwoorden.

Wat een bijzondere inzichten heb je al opgedaan, zeg. Wauw! Misschien is een haptotherapeut goed voor je om te ontdekken wat je lichaam je wil vertellen? Ik kan me voorstellen dat er een diepere boodschap zit in de verkramping.

Liefs, Nien

Puntje 10 ) Doen en zeggen wat ik voel. Doe ik de laatste dagen meer en meer en FOERT wat de anderen ervan denken. Dit is wat ik voel en wil en daar heeft niemand anders zaken mee. En kunnen ze er niet mee leven is dat hun probleem.

Puntje 13 ) Egoïstisch leren zijn. Is een beetje het gevolg van puntje 10 maar begint ook aardig te lukken. Nu eerst IK en de rest da’s voor later.

Puntje 28 ) Ja dit is zwaar. Toen ik laatst het liedje van Marco borsato en zijn dochtertje hoorde. Ik begon gewoon te huilen gelijk een klein kind I. En waarom. Wel normaal zorgt een mama voor haar kroost. En nu heb ik het gevoel dat ik hierin faal en dat ik niet de rots in de branding ben maar wel mijn lieve hardstuderende dochters. Heftig!! 🙁

Maar dank zij dit proces en vooral ook dank zij tips van jou en ook met de steun van heel goeie vrienden en een paar begripvolle collega’s kom ik hier wel door. Zoals je al zei van rups naar cocon en dan de prachtige vlinder , al besef ik heel goed dan die vlinder nog eff in zijn cocon zit.

En nogmaals heel gelukkige verjaardag Nienke en geniet van je red velvet cake (al weet ik niet welke cake dit is. Iets hollands veronderstel ik. 🙂 )

Goed bezig, Nanouch. Je mag trots zijn op jezelf! Red Velvet cake is geloof ik iets Amerikaans, maar zeker weten doe ik het niet 😉

Geef een reactie (*Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd)