Meer genieten van het leven

Volg mijn blog via Bloglovin
meer van het leven genieten

Het leven raast aan ons voorbij. Er is altijd wel iets dat ‘moet’. En als je dan je hele to-do lijst hebt afgevinkt en eindelijk aan jezelf toekomt, wil je eigenlijk niets anders meer dan op de bank ploffen om aan een winterslaap te beginnen. Terwijl je richting dromenland vertrekt doemt het knagende gevoel op, ‘ik had meer uit mijn dag kunnen halen. Is dit hoe ik wil dat mijn leven eruitziet?’ Herkenbaar? Het kan ook anders! Leer om meer van het leven te genieten en de dagen minder aan je voorbij te laten gaan.

Wees meer bewust

De eerste stap naar meer levensplezier is met je aandacht bij jouw leven zijn. Er is geen ander leven. Dit is het. Ik daag je uit om dat nog even opnieuw te lezen en echt te laten doordringen. Wees met je aandacht bij – jouw – leven. Er is geen ander leven. Dit is het.

Zo, ben je daar van bijgekomen? Goed, dan kunnen we nu naar stap twee. Je kunt leren meer bewust met je aandacht om te gaan. Dat doe je zo:

Vlucht niet.

Soms is het leven moeilijk. Doet het pijn om op te staan. Of je wilt het liefst dwars door het plafond die drukke trein verlaten. Je hebt niet genoeg ruimte voor jezelf. Voor dat wat je echt wilt. Voor dat wat jou tot jou maakt. Daar komt het vaak op neer. Onze neiging is om weg te vluchten voor dat gevoel. Harde bonkende muziek op te zetten. Te vluchten in dagdromen of hypothetische situaties of zelfs piekeren en peinzen. Het allereerste wat je moet doen om bewuster te worden is stoppen met vluchten. Zie de situatie voor wat die is. Merk op dat je niet jezelf kunt zijn en voel het lijden dat daaronder schuilgaat. Zo lang je vlucht maak je de situatie voor jezelf draaglijk. Stoppen met vluchten betekent dat je heel scherp zult gaan zien wat jouw werkelijke ik wel en niet kan dragen.

Met sommige situaties zul je leren omgaan (bijvoorbeeld door ontspannen muziek te luisteren en een kop koffie te drinken in die drukke spitstrein, zoals ik zelf dagelijks doe). Je ontwikkelt een gezonde manier om in het moment aanwezig te zijn. Mogelijk wordt het zelfs een van de prettigste momenten in je dag (zoals bij mij het geval is). De negatieve gedachten verdwijnen (‘ik wil hier weg.’ ‘kan die kerel zijn kop niet houden?’) en maken plaats voor iets prettigs.

Stoppen met vluchten kan ook betekenen dat je erachter komt dat er geen gezonde manier is om met een bepaalde situatie om te gaan. Een relatie die schadelijk voor je is of een baan waarin je je constant gekleineerd en ondergewaardeerd voelt, bijvoorbeeld. Doordat je niet vlucht wordt die werkelijkheid pijnlijk duidelijk. De drang en creativiteit om een nieuwe positieve werkelijkheid voor jezelf te creëren wordt daarmee ook groter.

Foodsies! Een van de oplaadpunten in mijn dag is het eten van een goed en lekker ontbijt. Dit zijn proteïnepannekoekjes met fruit en Griekse yoghurt. En een kop ECHT lekkere thee.

Foodsies! Een van de oplaadpunten in mijn dag is het eten van een goed en lekker ontbijt. Dit zijn proteïnepannekoekjes met fruit en Griekse yoghurt. En een kop ECHT lekkere thee.

Bouw bewust oplaadpunten in je dag

Stel voor jezelf vast welke kleine en grote dingen jou echt gelukkig maken. Trouwe volgers van mijn blog kennen inmiddels mijn liefde voor goede koffie. Even een kop koffie in het zonnetje (of in de winter weggedoken in een dikke sjaal op een bankje) maakt me zielsgelukkig. Dat is een oplaadpunt.

Meditatie is een heel belangrijke ‘oplader’ en je kunt het altijd en overal doen. Trakteer jezelf dus op een cursus of leer mediteren via Youtube of een boek. Je zou ook kunnen kiezen voor mindfulness. Er staan geleide mindfulnessoefeningen op deze website.

Lees een goed boek in de trein. Sta een halfuur op voordat anderen in huis wakker worden. Knuffel de kat van de buren. Lak je nagels in een knalkleur. Duik in de schuur en werk aan dat grote klusproject. Kortom, maak tijd voor jezelf. Dat hoeft geen uren achter elkaar (is soms wel lekker), twee keer per dag een kort moment van tien tot dertig minuten is al genoeg.

Geef jezelf een groot cadeau

Ik heb net drie dagen Parijs voor mezelf geboekt. Wiehoeoe! In mijn eentje. En ik ga champagne drinken op de top van de Eiffeltoren. Dat schattige kettinkje met een origamifiguurtje kopen bij een boetiekje in Le Marais. Het Musée d’Orsay bezoeken, waar mijn favoriete schilderij van Renoir hangt. Ontbijten met pain au chocolat en om vijf uur ’s middags aan de Seine zitten met een glas goede wijn en de stiekem sigaret die ik mezelf enkele keren per jaar gun. In mijn eentje.

Parijs genieten van het leven

Zomaar boekte ik dit reisje. Ik wilde het al vijf jaar lang doen en ik deed het steeds niet. Waarom? Lange tijd wilde ik liever geld sparen. Het leek me ook wel erg decadent om in drie dagen tijd uit te geven wat je aan een ruime week vakantie kwijt kunt zijn. Ik was al op vakantie geweest. Ik zou bijna op vakantie gaan. Ik had Parijs net met mijn lief bezocht. Ik wist niet of ik het mezelf mocht gunnen om alleen te gaan in plaats van met iemand samen, omdat er altijd wel mensen zijn die zeggen, ‘zullen we nog eens….gaan doen samen?’

En toen opeens deed ik het. Even overleggen met vriendlief over de datum die ik in gedachte had en binnen een halve dag had ik alles geboekt: een leuk logeeradresje via AirBnB, een eersteklas treinkaartje voor de Thalys (in het kader van ‘treat yourself’) en hoppa! Het was geregeld.

De energie die sindsdien is vrijgekomen is enorm. Opeens is die droom die ik al een tijdje had werkelijkheid geworden. De achtergrond van mijn telefoon is de Eiffeltoren. Ik heb lijstjes gemaakt van wat ik daar allemaal wil doen (die kunnen ter plekke nog wijzigen, overigens. Misschien ga ik de hele dag wel alleen maar op een terras zitten. Maar dat kan, want het is mijn weekendje).

Deze energie kleurt mijn dag. Het geeft me positiviteit voor alle andere aspecten van mijn leven. Iets leuks om naartoe te leven. Maar waardevoller dan dat: de wetenschap dat mijn dromen waardevol zijn. Dat ze nageleefd mogen worden. Dat ik mag genieten van wat mijn hart verlangt en dat ik dat zeker niet moet bagatelliseren. Jezelf af en toe een groot cadeau doen brengt je met dat gevoel in contact.

Ik ben nu al weken dingen aan het uitknippen en foto's aan het maken van waar ik heen wil als ik in Parijs ben. Voorpret!

Ik ben nu al weken dingen aan het uitknippen en foto’s aan het maken van waar ik heen wil als ik in Parijs ben. Voorpret!

Doe iets liefs voor een ander

En dan schijnen met name ´secret good deeds´ goed te werken (bron: Purpose+). Iets aardigs doen voor een ander zonder daar de hele wereld meteen over te vertellen. Op die manier haal je de goedkeuring ook niet uit de buitenwereld, maar uit jezelf. Bovendien is het fijn om een ander te zien stralen en te weten dat je daar aan hebt bijgedragen. Het maakt je blij van binnen. En het mooie is: het kan vanalles zijn. Koop een straatkrant. Geef je paraplu in de regen aan een oud vrouwtje. Koop zomaar een bosje bloemen voor een vreemde. Help de buurman met zijn auto. Het leuke is ook dat je echt contact met een ander maakt. Al is het maar door een blik van wederzijds begrip.

Ok, dit is mijn niet zo silent good deed. Haha. Want ik deel het hier en op Instagram en... Oh well. Welkomstpakketjes voor vluchtelingen :-)

Ok, dit is mijn niet zo silent good deed. Haha. Want ik deel het hier en op Instagram en… Oh well. Welkomstpakketjes voor vluchtelingen 🙂

Sta stil bij mooie momenten

Hoe weet je of je een leuk leven hebt als je steeds bezig bent met het volgende moment in je dag? Dus, als er iets fijns of moois gebeurt: sta erbij stil. Dat kunnen grote en kleine dingen zijn. Je kind zet de eerste stapjes. Je koopt eindelijk die mooie jurk / gadget / dat boek waar je al een tijdje voor spaart. Geniet er van. Probeer voor de spiegel alle kledingcombinaties uit met die jurk. Hang hem op een hangertje naast je bed, zodat je er nog even naar kunt kijken. Zoals kinderen doen als ze iets nieuws hebben. Wat dat betreft kunnen we veel leren van kinderen. Die genieten echt als ze iets leuks meemaken of iets nieuws hebben. Iedereen moet erover horen, alle andere kindjes mogen ook even met het nieuwe autootje spelen. Wanneer leren we onszelf aan dat het uitdragen van je geluk onbescheiden is? Is bescheidenheid niet juist dankbaarheid voor wat het leven je geeft? Ik weet niet wanneer die opvatting in ons leven plaats neemt. Maar ik weet wel dat we er als de sodemieter mee moeten stoppen. Hoe dankbaarder je bent voor wat je zelf hebt, hoe meer je ook een ander zult gunnen. Daar kunnen we toch alleen maar beter van worden met zijn allen?

Dit was een hele toffe dag waar ik nog lang van heb nagenoten: Solar Festival

Dit was een hele toffe dag waar ik nog lang van heb nagenoten: Solar Festival

Nog een klein momentje dan. Ik zit in de trein terwijl ik dit schrijf. Zoals altijd heb ik een heerlijke kop koffie. Buiten is de lucht grijs, maar het regent zacht en er is een bijzonder soort licht. De wereld straalt een frisheid uit. Ik kan daar erg gelukkig van worden. Als ik het echt kan binnenlaten. En dat is de crux: stel jezelf open. Neem je bewust voor om te zien hoe mooi het leven is.

Een tip die Purpose+ ook geeft met betrekking tot meer levensgeluk is het bijhouden van een dagboekje. Iedere avond schrijf je daarin drie fijne momenten van die dag en ook drie grappige momenten. Zo help je jezelf om meer stil te staan bij hoe rijk het leven is. En ik kan me ook zo voorstellen dat je door grappige momenten op te schrijven meer lucht blaast in situaties die je eerst misschien vervelend of beschamend vond. Een positieve kijk op het leven is te leren. Je hoeft alleen te beginnen.

Laat je reactie achter

Ik ben benieuwd wat je van dit artikel vindt. Laat je het me weten?

Blog Comments

Goed verwoordde blog. Heel erg herkenbaar ook allemaal (jammer genoeg) Ik denk dat dit tips gaan worden die ik ook daadwerkelijk nodig heb om mezelf terug te gaan vinden.

Geef een reactie (*Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd)