Van jezelf houden

van jezelf houden

Ik kan soms behoorlijk met mezelf worstelen. Angst om te falen is bij mij een groot pijnpunt, zelfs na alles wat ik heb geleerd nog. Tegenwoordig ben ik beter in het van me afzetten van wat me op werkgebied bezig houdt. Daarentegen kan ik me wel echt druk maken over mijn persoonlijke relaties. Ik wil in de ogen van een ander graag goed genoeg zijn. Het is eng om dit op te schrijven, maar ik weet dat ik er ook weer anderen mee help. Daarom vandaag: hoe kun je meer van jezelf houden?

Wat vind jij leuk en belangrijk?

Mijn ervaring is dit: om meer van mezelf te kunnen houden, moet ik meer van het leven houden. Het is belangrijk om dingen te doen die ik leuk en belangrijk vind. Niet om een ander een plezier te doen, maar om mezelf een plezier te doen. Door de dingen te doen die mij na aan het hart zijn en daar bewust tijd voor vrij te maken zeg ik tegen mezelf, ‘jij doet ertoe.’

Misschien komt het wel bekend voor: je hebt een dag vrij en jezelf een aantal leuke dingen beloofd. Als de vrije dag zich dan aandient komt er een soort schuldgevoel op over de dingen die nog ‘moeten’ en die je ook zou kunnen doen in die vrije tijd. Je besluit eerst de afwas te doen, eerst die ene vriend te bellen, eerst, eerst, eerst… En als dat werkje gedaan is mag je doen wat je eigenlijk wilde doen. Het wordt daarmee een soort beloning.

Door op die manier te werk te gaan leer je jezelf onbewust aan dat het doen van de dingen die er voor jou toe doen op zichzelf geen ruimte mogen hebben in je leven. De onderliggende boodschap is dat jij er niet mag zijn in je leven. Want die dingen die voor jou belangrijk zijn, dat ben jij.

Dus doe meer van wat je energie geeft en doe dat eerst. Maak dat het belangrijkste werk van de dag.

van jezelf houden

Negatieve gedachten stoppen

Niet voor niets moest Assepoester in het sprookje eerst het hele huis poetsen voor ze van de gemene stiefmoeder naar het bal mocht. De gemene stiefmoeder is het deel in ons dat ons vertelt dat we niets waard zijn. Ons meest zelfdestructieve deel. En het geeft zich niet zomaar gewonnen.

In het sprookje wordt Assepoester geholpen door muisjes en vogeltjes om alsnog haar jurk en haar werk op tijd af te hebben. Die kleine helpertjes zijn de delen in ons die met man en macht proberen een positief zelfbeeld bij elkaar te houden. Als je vaart op je kleine helpertjes, de trucjes die je voor jezelf bedacht hebt om iedereen tevreden te houden (waaronder de gemene stiefmoeder), dan voel je vaak in jezelf een mengeling van hoop (‘ik red het net. Als ik dit of dat maar doe, dan dient zich morgen / straks / over een jaar een betere tijd aan’) en wanhoop of onzekerheid (het gevoel nog steeds niet te voldoen of dat het leven je teleurstelt). Die wanhoop en onzekerheid zijn het besef dat je niet voluit leeft. Het knagende gevoel dat je dan wel de mooie oude jurk van je moeder hebt versteld om er iets moois van te maken, maar je voelt je nog niet helemaal jezelf (op zichzelf al een heel krachtig symbool overigens: het is niet jouw jurk, maar je hebt er het beste van gemaakt).

En als je dan met al die lapmiddelen een soort van leefbaar leven voor jezelf in elkaar hebt gezet, waarbij je iedereen min of meer tevreden houdt en je ternauwernood mee kunt naar het bal beginnen je stiefzussen en –moeder aan je jurk te plukken. Als aasgieren die rond een halfdode prooi cirkelen komen er langzaam negatieve gedachten op. Eerst voorzichtig. De stiefzussen en –moeder taxeren Assepoester. Maken haar een beetje belachelijk, op dezelfde manier als je negatieve gedachten kunnen doen. Assepoester staat niet stevig in haar schoenen. Heeft een kralenketting geleend en een zoom ingenomen, maar draagt niets wat echt van haar is. Ze heeft er het beste van gemaakt. En dus heeft ze geen weerwoord.

Door dit gebrek aan weerwoord krijgen de negatieve gedachten steeds meer grip op je. Ze kraken je af tot op het bot, scheuren je jurk aan flarden. Terwijl je hun kakelende lachen hoort in de gangen van je geest blijf je zelf verloren op de grond achter tussen de restanten van het kleine beetje leven dat je voor jezelf bij elkaar had gepuzzeld.

van jezelf houden

Alleen volkomen jezelf zijn kan je ‘redden’

En, zoals de stiefzus tegen Assepoester zei: ‘hey, dat is mijn kralenketting. Die heb je gejat!’ word je ter verantwoording geroepen over het feit dat je niet authentiek bent. Je kunt nog zo je best doen om erbij te horen, als het niet echt is hebben de negatieve gedachten enorm veel macht over je.

Negatieve gedachten hebben geen vat op je als je een volledig ‘eigen’ persoon bent. Ik las de prachtige quote: ‘wees zo absoluut vrij dat het simpele feit dat je bestaat een daad van verzet is.’ En dat is precies wat er nodig is om meer van jezelf te houden.

Het wonder van het leven is dat je juist op het moment dat je volkomen aan de grond zit een kans krijgt op totale transformatie, zodat negativiteit tijdelijk geen enkele kans maakt. In Assepoester komt de goede peetmoeder langs en geeft Assepoester tot 12 uur de tijd om haar allerbeste, meest stralende zelf te zijn. We kennen deze momenten allemaal. Een dag, week of jaar. Soms is het slechts en moment, een gesprek met een vreemde of goede vriend. Hoe dan ook, het is een inkijkje in hoe het leven kan zijn als je volkomen in je kracht gaat staat. En die inkijkjes komen, godzijdank, juist als je het zwaar hebt. Ze zijn er om ons te bemoedigen. We krijgen tot 12 uur de tijd om dat moment zo’n sterke indruk in onze ziel te laten geven dat we nooit meer iets anders willen.

Het mooie is dat in dat moment van volkomenheid we zelf ook een broodkruimel voor het leven achterlaten om ons terug te vinden: het glazen schoentje. Je leert iemand kennen, een zakelijk of persoonlijk contact, die nieuwe mogelijkheden voor je opent. Je doet iets wat volkomen authentiek is en maanden later krijg je daardoor volkomen onverwacht een financiële meevaller.

Authenticiteit vernietigt negativiteit

De schoonheid? Dat het glazen schoentje niet aan de voet van de gemene stiefzusters past. Het glazen schoentje, dat zo stralend, puur en transparant is, pas geen enkele andere voet dan die van jouw authentieke zelf. Schoorvoetend kom je naar voren. Je stiefzusters en –moeder proberen je nog tegen te houden. Ze sluiten je op in een kast en ontkennen je bestaan, ‘nee hoor, hier woont niemand die dit schoentje verder nog zou passen.’ Maar de roep van de prins, jouw authentieke leven, raakt je tot zo diep in je hart dat je niet anders kunt dan jezelf uit de kast vechten. Vaak is dit ook het moment dat je een worsteling in je leven ervaart. Je moet enorm vechten tegen de negatieve gedachten. Al je kracht verzamelen om niet lijdzaam in de kast te blijven zitten en het op te geven.

Zelfs als je dan vol schrammen en buiten adem de grote hal van het vrije leven in rent om het schoentje te passen zullen je stiefmoeder en –zusters je nog naar beneden proberen te halen. Hun stemmen minder vast, er klinkt twijfel in door, maar toch, ‘zij is maar de dienstmeid. Zij stelt niets voor. Ze kan onmogelijk op het bal zijn geweest, van het echte leven hebben geproefd. Sla haar maar over.’

Alleen is het leven (de prins) niet van plan om ook maar een levende ziel over te slaan. Zeker niet als je je zo bereid toont. Het leven is immers jou komen zoeken. Met het glazen schoentje in zijn hand heeft het leven net zo hard gedroomd van jou, als jij van hem. Het leven wil dat je je laat zien. Dat is alles wat je hoeft te doen.

Door de pogingen van de negatieve gedachten stond prins al op de drempel, bijna buiten om op zoek te gaan naar een ander om de schoen te passen die alleen jij past. Maar het moment dat jij die hal in kwam rennen draaide hij zich om. En over alle nare woorden van de stieffamilie heen buldert hij, ‘nee, zij mag deze schoen ook passen. Geen meisje zal worden overgeslagen.’ En moeiteloos glijd je in het schoentje. Je wordt op een paard getild en vervoerd naar het leven dat jouw werkelijke leven is.

van jezelf houden

Leef jouw leven

De boodschap is dit: in jou kan er geen negativiteit of twijfel bestaan als je dingen doet die jou positieve energie geven en waar je met hart en ziel in gelooft. Durf naar het bal te gaan. Durf er alles voor in het werk te stellen, alles voor te verliezen en opnieuw hoop te krijgen. Want je hoeft je maar even te laten zien, jezelf kenbaar te maken en het leven wil jou net zo graag ontmoeten als jij hem. En dan hebben de negatieve gedachten geen vat meer op je.

Doe wat je leuk vindt, waar je van geniet. Zowel in werk als met ontspannende activiteiten. Richt je niet teveel naar wat je denkt dat anderen van je verwachten, maar wees gewoon lekker jezelf. Maak je eigen herinneringen, ga naar plaatsen die je interessant lijken of volg een leuke cursus.

Van jezelf houden is jouw leven leiden.

 

 

Laat je reactie achter

Ik ben benieuwd wat je van dit artikel vindt. Laat je het me weten?

Blog Comments

Heel erg bedankt voor dit artikel. Ik huil tranen van geluk. Ik had dit net even nodig.

Graag gedaan, Marlie! Veel liefs!

wauw wat mooi geschreven. Heb keihard zitten huilen..Dank voor de sleutels die je me met jouw woorden aanreikt!

Ha Elise, jij bedankt dat je dit artikel weer even bij mij onder de aandacht brengt 🙂 Ik was het vergeten, maar vind het zelf ook weer fijn om terug te lezen. You’re gonna be okay, girl!

Geef een reactie (*Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd)