Vier kleine levenslessen voor een gelukkiger leven

belangrijke levenslessen

De ‘Vier kleine levenslessen serie’ is een serie waarin ik je heel kort aan de hand van een persoonlijke anekdote uitleg wat ik tot nu toe heb geleerd over volledig en gelukkig leven. Deze week: maak tijd voor belangrijke mensen in je leven, pay it forward, de kracht van dankbaarheid en zelfwaardering / je mooi voelen.

 1. Maak tijd voor de belangrijke mensen in je leven

  Laten we even persoonlijk worden. Vlak voordat mijn oma stierf heeft ze me geprobeerd te bellen. Ik wist niet dat het slecht met haar ging. Zij zelf denk ik ook niet, maar ze heeft ´iets´ gevoeld. Schijnbaar heeft ze in een dag een aantal mensen gebeld. En alleen degenen die voor haar echt belangrijk waren.

  Ik zag haar nummer op mijn telefoon verschijnen en heb niet opgenomen. Ik wilde een televisieserie kijken. Op Netflix. Die ik had kunnen pauzeren en ieder moment verder had kunnen kijken. En ik heb haar ook niet terug gebeld, want de volgende dag was ik druk met werk. Een paar uur later was ze dood.

  Luister naar me: maak tijd voor de mensen die belangrijk voor je zijn. Niet voor hen alleen. Voor jezelf. De connectie die je hebt met de mensen om je heen is belangrijker dan je denkt. En je voelt de volle omvang daarvan pas als je het moet missen. Leef voluit. Wees volledig aanwezig in de relaties die je hebt met mensen die je na aan het hart zijn.

 2. Pay it forward

  Soms krijg je zomaar iets fijns of moois in je schoot geworpen. Iemand doet iets voor je of je ontvangt een onverwachte belastingteruggave. Geniet van dat wat je gegeven is. And pay it forward. Doe ook iets moois of goeds voor een ander als je zelf iets hebt mogen ontvangen. Ik merk dat dit voor mij een enorm positief effect op mijn leven heeft. Geluk is het enige wat meer wordt, wanneer het gedeeld wordt.

studying-703002_1280

 1. Wees zelf dankbaar als je iemand hebt geholpen

  Op het voetbalveld tijdens een wedstrijd van mijn vriend ging een jongen hard onderuit. Even later zag hij niets meer en deed zijn hele rug pijn. Hij lag daar maar. Iets in me riep: ‘Nienke, hakken uit en rennen. NU!’ Dus ik schopte mijn schoenen af en stormde op blote voeten het voetbalveld op, ‘Ik heb EHBO, laat me erbij.’ Gelukkig heb ik de juiste ondersteuning kunnen bieden tot de ambulance kwam. Het gaat inmiddels goed met hem en hij heeft zijn zicht terug.

  Ik kreeg naderhand lieve bedankappjes, maar zelf was ik minstens zo dankbaar. Dat ik de mogelijkheid had om hem te helpen. Dat ik toevallig op het juiste moment op de juiste plaats was en EHBO-training had gehad. Het is wat lastig uit te leggen, maar ga maar eens in jezelf na: voel je je ooit gelukkiger dan wanneer je werkelijk iets voor een ander hebt betekend? Als je iets hebt gedaan dat een verschil maakte voor die persoon? Waarbij je geen seconde aan jezelf dacht. Ik geloof dat er maar weinig momenten zijn die zo’n positieve impact hebben in ons leven als de momenten waarop we iets voor een ander doen. En daarom ben ik dankbaar als ik in een situatie gesteld word waarin ik dat mag ervaren.

 2. Je bent mooi

  Jaren geleden, toen er nog Hyves was in plaats van Facebook, was er een meisje dat een Hyve (soort facebookpagina) had opgericht met de titel ‘Ik vind je mooi.’ Dat werd binnen no-time ontzettend populair. Een hele positieve pagina waarbij meiden en jongens elkaar positieve dingen vertelden over hun uiterlijk. En waar je in openheid je verhaal kwijt kon over je onzekerheden. Het was zo’n mooie plek op het internet. Er waren veel mensen echt bij geholpen. Meisjes die hun eetstoornis overwonnen, omdat ze weer de mooie kanten van zichzelf konden zien. Dat is hoe krachtig het werkt om te focussen op wat mooi aan je is, innerlijk en uiterlijk.

  Zelf ben ik nog nooit verliefd op een man geworden, puur omdat hij knap was. Ik word verliefd op ogen. Op iemands ziel. Het kuiltje in zijn wang als hij lacht. De manier waarop hij zich concentreert als hij dingen aan het uitzoeken is voor zijn werk. Plezier in het leven. Als hij een goede verteller van verhalen is. Wanneer hij graag iets voor een ander doet. Een man die stevig in zijn schoenen staat. Allemaal innerlijke kwaliteiten die zich aan de buitenkant tonen. Niet in de vorm van perfect witte tanden of een gebeeldhouwd lichaam. Maar in de vorm van een ontspannen gezicht, een open uitstraling en een warme knuffel.

  Onderstaand filmpje is gemaakt door Dove. Ik verraad liever niet teveel, maar het zegt zoveel over wat we onszelf aandoen met de negatieve gedachten die we over onszelf kunnen hebben. En hoe mooi we werkelijk zijn!

  Dus daarom: je bent mooi. Geloof me. Jij vindt je sproeten misschien verschrikkelijk. Maar er is iemand die niets liever wil dan liefdevol zijn vinger langs die sproeten laten gaan. Omdat hij (zij) ze zo mooi vindt. Je bent niet blij met je buik, terwijl de zachtheid ervan juist is wat een ander fijn vindt. Je schouders zijn te bottig, maar een geliefde vindt het juist mooi hoe je sleutelbeen uitkomt. Er zijn geen schoonheidsfouten. Er zijn hooguit onregelmatigheden. Die maken ons uniek. Zo lang je van binnen een mooi mens bent en met plezier een leven durft te leiden dat bij je past, is er niets aan jou lelijk. Durf jezelf te zijn.

Wat is jouw belangrijkste levensles?

Laat je reactie achter

Ik ben benieuwd wat je van dit artikel vindt. Laat je het me weten?

Geef een reactie (*Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd)