Drie bijzondere boeken die ik jou wil aanraden

boeken

Vandaag leek het me leuk om weer eens drie boeken te delen waar ik veel aan heb gehad. Het is alweer een tijd geleden dat ik mijn boekentips met jullie deelde. Dus bij deze een update. Ik hoop dat je net zo van deze boeken geniet als ik!

Ik heb gekozen voor twee Engelstalige boeken en een Nederlandstalig boek. Helaas zijn de Engelse boeken niet in het Nederlands verkrijgbaar, maar er zijn van dezelfde auteurs wel andere Nederlandse boeken verschenen die ook erg goed zijn.

 

Are You Fully Charged? – Tom Rath

Dit boek vind ik geweldig, omdat het zo duidelijk inzicht geeft in waar je als mens energie van krijgt en waarom andere dingen energie kosten. Tom Rath is wetenschapper en schrijver, en hij weet op basis van onderzoeksgegevens een heel duidelijk plaatje te schetsen van waarom het batterijtje bij sommige mensen voller zit dan bij anderen.

Wat ik knap vind is dat het geen ‘onderzoeksboek’ is. Het is heel vlot geschreven en ook als je helemaal niets met wetenschap hebt, zul je het een prettig boek vinden. Hoewel Tom Rath alles wat hij zegt ondersteunt met kennis uit onderzoek, vertelt hij het op zo’n toegankelijke en alledaagse manier dat je meteen allemaal overeenkomsten ziet met je eigen leven.

Fijn aan het boek is dat het niet alleen ingaat op de oorzaken, maar ook op mogelijke oplossingen en manieren om je rust en kwaliteit van leven te verbeteren. Zoals je op de foto kunt zien heb ik dit boek vol bladwijzers geplakt. Zo handig vind ik het dus.

Ik gebruik dit boek ook nog weleens als naslagwerk wanneer ik een training vormgeef.

Luister hier ook naar een interessante podcast met Tom Rath.


The Icarus Dec
eption – Seth Godin

Seth Godin heeft heel veel bijzondere boeken geschreven. Van origine is hij een marketeer, en hij weet dus precies waarom mensen ‘doen wat ze doen’. Hij maakt je bewust van jouw onbewuste gedrag, zodat je de beste versie van jezelf kunt zijn. Ook is hij een soort maatschappelijk trendwatcher. Hij geeft inzichten in hoe de maatschappij zich ontwikkelt en wat de gevolgen daarvan zijn voor de economie, het koopgedrag en werkgedrag van mensen.

In The Icarus Deception vertelt hij dat we door de Industriële Revolutie geleerd hebben productie te leveren en vooral onze kop niet boven het maaiveld uit te steken. Braaf in het gareel te blijven lopen. Net zoals Icarus in de Griekse mythe te horen kreeg dat hij niet te dicht bij de zon moest vliegen, want dan zouden zijn vleugels smelten en stortte hij in de zee (wat uiteindelijk ook gebeurde aan het eind van het verhaal). Dit geloof dat je in zee zult storten als je te hoog vliegt door te grote dromen na te jagen zit zo diep opgeslagen, dat veel mensen niet echt ergens voor durven te gaan. Terwijl dat juist is wat de wereld nu nodig heeft: mensen die gedurfde nieuwe ideeën neerzetten en doen waar ze gelukkig van worden.

Seth Godin legt uit dat het gedeelte dat we niet kennen van de mythe is dat Icarus ook niet te laag mocht vliegen, omdat hij dan alsnog door de grote golven van de zee geraakt en verzwolgen zou worden. Hij moedigt je aan om de juiste hoogte te vinden die bij jou past. Ook gaat hij in op angsten, zorgen en belemmerende gedachte zoals, ‘waarom zouden mijn dromen voor mij zijn weggelegd?’

Ik vind het een heel verhelderend, motiverend boek dat bovendien heel overzichtelijk is geschreven.

In de voetsporen van de Heldin – Edith de Wit

Wat was ik blij toen Not Just Any Book me dit boek namens de schrijfster toestuurde! Het brengt namelijk oude en belangrijke wijsheid terug.

Mijn yogaleraar zei altijd dat de ziel en het hart een andere taal spreken dan het hoofd. We kunnen veel meer begrijpen dan alleen het verstandelijke en logische. Om te voorkomen dat het hoofd alles gaat beredeneren maken veel verhalen en sprookjes gebruik van symbolen. Dit boek kan je helpen ze te ontcijferen en de kracht ervan toe te passen in je eigen leven.

Op de achterkant van het boek staat het volgende:

Edith de With dook in de schatkist van verhalen waarin vrouwen de hoofdrol spelen en ontdekte de twaalf episodes die iedere heldin, in fictie en het echte leven, moet beleven om haar schat te vinden en thuis te komen.

Eerder las ik al Women Who Run with the Wolves (NL: De Ontembare Vrouw) van Clarissa Pinkola Estes. Deze schrijfster vertelt verschillende verhalen en legt van dat specifieke verhaal dan de betekenis uit. Heel leerzaam, ook voor je eigen leven.

Maar wat ik knap vind aan het boek van Edith de Wit, is dat zij rode draad in de symboliek van diverse verhalen heeft gevonden en daar uitleg over geeft. Zo leer je veel meer dan alleen de betekenis achter een enkel verhaal. Het geeft je de mogelijkheid om ieder verhaal te ontleden. Dit koppelt ze aan oude sprookjes, maar ook aan nieuwe verhalen en films. En niet in de laatste plaats je eigen verhaal, want dat is uiteindelijk waar het over gaat.

De schrijfster geeft vervolgens ook nog nuttige tips en begeleidende vragen over de verschillende fasen die je doormaakt in het leven en hoe je in ieder stadium goed voor jezelf kunt zorgen en verder kunt komen. Het boek staat vol voorbeelden en verhalen van echte vrouwen, waardoor het heel tastbaar wordt.

Het boek is heel duidelijk voor vrouwen geschreven. Toch kan ik me voorstellen dat mannen ook aan delen ervan iets kunnen hebben, zoals het omgaan met weerstand of het vinden van een nieuwe weg.

 

Welke van deze boeken spreekt jou het meest aan? En heb je zelf nog boekentips?

 

 

Laat je reactie achter

Ik ben benieuwd wat je van dit artikel vindt. Laat je het me weten?

Geef een reactie (*Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd)